• OBJAVLJENO: 28.11.2007.
Proradio mamograf u Goraždu

Proradio mamograf u Goraždu

U Kantonalnoj bolnici u Goraždu obavljena su prva snimanja na mamografu – aparatu za rano otkrivanje karcinoma dojke, a snimci su upućeni na očitavanje na Institut za radiologiju Kliničkog centra u Sarajevu.

– Ako ovi snimci prođu test, sklopit ćemo ugovor s Institutom kako bi neko od specijalista radiologa dolazio jedanput mjesečno na očitavanje snimaka u Goraždu – kazao je za “Avaz” prim. dr. Fadil Jahić, direktor Kantonalne bolnice u Goraždu.

Jahić se nada da će uskoro prestati potreba za angažmanom specijalista van BPK Goražde, jer je planirano da doktorica radiologije iz ove ustanove Kevsera Skorupan završi edukaciju za očitavanje snimaka.

Među prvim pacijenticama bile su članice Udruženja oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja “Biser”, koje su mamografska snimanja do sada obavljale uglavnom u Sarajevu, gdje su se zbog nedovoljno aparata snimanja morala zakazivati mnogo ranije.

Sada će snimanja u Kantonalnoj bolnici u Goraždu moći obaviti sve pacijentice iz BPK i susjednih općina RS, koje prethodno obave ginekološke i ultrazvučne preglede, po simboličnoj cijeni od 20 KM.

Donacija iz Beča

Skupocjeni aparat za rano otkrivanje raka dojke, čijom nabavkom je Goražde postalo jedna od rijetkih sredina u BiH koja ga posjeduje, osiguran je iz donacije Glavne bolnice u Beču. Njegovo instaliranje i dijelom edukaciju osoblja pomogla je firma “Pobjeda Rudet”, dok je 5.000 KM za nabavku kaseta i prateće opreme, na zahtjev Udruženja “Biser”, odobrila Vlada BPK Goražde

(preuzeto sa www.gorazde-x.com; Izvor: Dnevni Avaz / Al. B.)

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.