• OBJAVLJENO: 29.11.2007.
U Goraždu obilježen 25. novembar- Dan državnosti BiH

Prigodne svečanosti u čast svojoj domovini

Građani Bosansko-podrinjskog kantona Goražde obilježili su na svečan način 25.novembar-Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Obilježavanje ovog datuma započelo je 23.11.2007.godine historijskim časom u osnovnim i srednjim školama na području BPK-a Goražde.

Tog istog dana u prijepodnevnim časovima, delegacije zakonodavne i izvršne vlasti Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i općina u njegovom sastavu, predstavnici goraždanskog muftijstva, te predstavnici boračkih udruženja i Udruženja građana „Josip Broz –Tito“ položili su cvijeće na spomen obilježje „Grad Goražde -svojim braniteljima“.

Uz intoniranje državne himne i učenje hatihe pred duše šehida, ovaj svečani čin sa pjesmom u čast svojoj domovini uljepšali su učenici goraždanske Osnovne škole „Fahro Baščelija“, a prigodne riječi uputio je predsjedavajući Skupštine BPK-a Goražde dr.Alija Begović.

U povodu Dana državnosti u Gradskoj dvorani „Mirsad Hurić“, u organizaciji Aktiva nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja BPK-a Goražde, 23.11.2007.godine održan je košarkaški turnir na kojem su učestvovali učenici goraždanskih srednjih škola, a u holu Centra za kulturu priređena je izložba najboljih likovnih radova učenika osnovnih škola o temi „Dan državnosti BiH“.

Centralna svečanost, svečana akademija održana je u Velikoj sali Centra za kulturu, Uz bogat kulturno-umjetnički program u izvođenju članova hora „Fortuna“ i Udruženja Yildiz“, mališana iz dječijih vrtića „SOS Kinderdorf“ i „Sunce“, kao i učenika Osnovne muzičke škole „Avdo Smailović“, učesnicima akademije obratiti su se najviši kantonalni i općinski zvaničnici, koji su građanima kantona uputili čestitke za ovaj veliki praznik naše države.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta BPK-a Goražde i ove godine nagradilo je najbolje literarne i likovne radove učenika osnovnih i srednjih škola koji su pisali i slikali o temi Dan državnosti BiH. Proglašenje pobjednika i podjela nagrada učenicima i njihovim nastavnicima obavljeno je na svečanoj akademiji. Nagrade je uručila ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Sevda Popović.

Svoj doprinos obilježavanju ovog najznačanijeg datuma u istoriji Bosne i Hercegovine dao je i Šahovski klub „Goražde koji je organizovao tradicionalni šahovski turnir.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.