• OBJAVLJENO: 25.04.2012.
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine posjetio Bosansko-podrinjski kanton Goražde i općinu Foča
Podrška premijeru i Vladi na ekonomskom jačanju kantona

U posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde i općini Foča danas je boravio zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr.Denis Bećirević.

Na sastanku sa Vladom Bosansko-podrinjskog kantona razgovarano je o zajedničkim ciljevima i pitanjima koji se odnose na ovaj prostor, kao i o onome, kako je istaknuo premijer BPK Emir Frašto, što zamjenik predsjedavajućeg i Parlament BiH mogu učiniti da situaciju, učine onakvom kakvu je čine goraždanski rukometaši, koji su nedavno osvojili KUP BiH.

– Ovdje sam danas da podržim i ohrabrim premijera i Vladu BPK da nastave sa započetim reformama. Otvaranje novih radnih mjesta i podrška firmama koje izvoze na evropsko i svjetsko tržište su pozitivne stvari ne samo za BPK već i za cijelu BiH i takve stvari, sasvim sigurno, treba istaći, podržati i ohrabriti. Ja sam na ovom sastanku istaknuo i nekoliko konkretnih stvari, a to je kako možemo unaprijediti saradnju između različitih nivoa vlasti sa državnim nivoom vlasti. Kao jedan od čelnika najvišeg zakonodavnog organa vlasti u BiH želim reći da su vrata mog kabineta otvorena 24 sata za svaku vladu, a posebno za Vladu BPK. Goražde i Kanton BPK imaju strateški značaj za državu BiH i mislim prije svega da trebamo raditi na ekonomskom jačanju ovog kantona. Istakao sam spremnost da i mi u Parlamentu BiH iskoristimo mogućnosti koje pruža parlamentarna diplomatija, da na sastancima sa različitim premijerima, predsjednicima država, ministrima, lobiramo za određene konkretne projekte, s ciljem da strani investitori dođu u ovaj kanton. – izjavio je dr. Denis Bećirević. On je pokazao, takođe, spremnost da podrži eventualne incijative iz ovog kantona u smislu promjena određene zakonske regulative  koji su u nadležnosti države BiH, a kojima će se pomoći dalji razvoj privrednih subjekata na ovom prostoru.

– U suštini želim reći da je potrebno da svi organi, ne samo izvršne već i zakonodavne vlasti u BiH, ne budu samo kabinetski raspoloženi ljudi na način da sjede u kancelarijama u Sarajevu i da ne znaju šta su stvarne potrebe građana širom BiH. Ja pokušavam uspostaviti jedan novi pristup, a to je da osim ovih aktivnosti u Parlamentu i međunarodnih aktivnosti, kad god imam vremena budem na terenu, u općinama i kantonima BiH i razgovaram sa ljudima– ističe Bećirević.

Nakon šetnje gradom i kratkog susreta sa predstavnicima Kantonalnog i Općinskog odbora SDP-a, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr.Denis Bećirević u društvu svog domaćina, premijera BPK Emira Frašta, posjetio je općinu Foča gdje se susreo sa načelnikom i predsjedavajućim Skupštine općine Foča, Zdravkom Krsmanovićem i Lutvom Šukalom.

-Veliko je ohrabrenje prva posjeta jednog čelnika iz Parlamentarne skupštine BiH Općini Foča u kojoj se ulažu veliki napori da se u potpunosti relaksiraju međunacionalni odnosi i da politika ustupi prostor svakodnevnim ekonomskim problemima koje osjeća svaki građanin bez obzira na naciju kojoj pripada, – istakao je prilikom susreta sa zamjenikom predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH načelnik Općine Foča Zdravko Krsmanović.

Tokom posjete se razgovaralo o mnogim pitanjima,  ali najviše o onim  koje znače bolji život ovdašnjih ljudi.

– Razgovarali smo o tome da se u kontaktima sa stranim delegacijama govori i o projektima koje mi imamo na nivou lokalne zajednice, dodaje Krsmanović.

Jedan od tih projekata je i sanacija nacionalnog parka Sutjeska sa spomenikom na Tjentištu. Bećirević je rekao kako država tu mora pronaći svoj interes. Obavezuje je na to prošlost naših naroda.

– Moram reći da je Sutjeska oličenje naše slavne prošlosti koja je obilježena antifašizmom svih naših naroda, izjavio je Denis Bećirević.

Premijer BPK Emir Frašto naglasio je kako postoji obostrana želja za privrednom saradnjom  Foče i ovog kantona , što bi u konačnici značilo napredak za sve građane.

-To bi značilo i više sigurnosti  povratnicima kako u Foču tako i u Goražde, izjavio je Emir Frašto.

Obilaskom Tjentišta završena je današnja posjeta zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr.Denisa Bećirevića ovom dijelu jugoistočne Bosne.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.