• OBJAVLJENO: 09.12.2007.
Predstavnici RACVIAC-a i OS BiH razgovarali sa ministrom za boračka pitanja u Vladi BPK-a Goražde
Neperspektivne vojne objekte staviti u funkciji razvoja ekonomije

forum_investicioni_objektib

Regionalni centar za pomoć u provedbi sporazuma o kontroli naoružanja i verifikaciji (RACVIAC) sa sjedištem u Zagrebu i EUTAC (EU Projekat treninga i konsultacija), u saradnji sa lokalnim vlastima u Goraždu će sredinom januara organizirati jednodnevni investicijski forum. . Na ovom će skupu investitorima biti ponuđeno ulaganje u Soču, podzemnu bazu bivše JNA u Novom Goraždu, kao i u objekte kasarni Šišeta, Goražde 1 i Ustikolina.

Tim povodom Efrem Radev, savjetnik RACVIAC-a i Mehmed Halilović, oficir za neperspektivne vojne objekte OS BiH razgovarali su sa ministrom za boračka pitanja u Vladi BPK-a Goražde Admirom Pozderovićem.

„Vojne baze, garnizoni će biti zatvoreni, a njihova infrastruktura će biti upotrijebljena za razvoj ekonomije i mi u tome želimo pomoći. Istovremeno, želimo kroz ovakve projekte zbrinuti i određen broj demobiliziranih vojnika“ – kazao je Radev.

Sličan investicioni forum trebao bi biti održan i u Mostaru, gdje je planirano da pet vojnih objekata dobije novu namjenu.

RACVIAC je formiran prije sedam godina u okviru Pakta za stabilnost u jugoistočnoj Evropi i uključen je u pomoć zemljama regiona, od Moldavije, do Albanije.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.