• OBJAVLJENO: 26.04.2012.
Obilježena Evropska sedmica imunizacije
Ukazano na značaj vakcinacije u prevenciji zaraznih bolesti

U okviru obilježavanja Evropske sedmice imunizacije, Zavod za javno zdravstvo Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, uz podršku Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjelgice, organizovalo je niz aktivnosti s ciljem promocije Programa imunizacije.

Tako je danas u Domu zdravlja Goražde, po prvi put, održan seminar na kojem je javno promovisana Evropska sedmica imunizacije, kao i priručnik za roditelje pod nazivom „Imunizacija i vaše dijete“.

O značaju vakcinacije, unaprijeđenju svijesti o potrebi i pravu svakog djeteta da se zaštiti od bolesti koje se mogu spriječiti vakcinacijom, govorili su direktor Zavoda za javno zdravstvo dr. Nedim Čengić i ministrica zdravlja Azra Kuljuh. Učesnike ovog seminara pozdravio je i premijer Bosansko-podrinjskog kantona Emir Frašto.

Pridružujući se ovoj promociji, kao i finansijskom podrškom ovog i sličnih projekata koje realizuje Zavod za javno zdravstvo, kantonalno Ministarstvo zdravstva i Vlada Bosansko-podrinjskog kantona pokazuju da im je u interesu briga o zdravlju stanovnika ovog kantona, naročito djece.  Ovom promocijom želimo upozoriti javnost, a posebno roditelje o značaju vakcinisanja svakog djeteta. Želimo suzbiti predrasude i neutemeljene optužbe na račun programa imunizacije, koje su u posljednje vrijeme doprinjele padu povjerenja roditelja u ovaj program i smanjile stopu vakcinirane djece. Želimo spriječiti pojavu davno zaboravljenih bolesti, želimo spriječiti invalidnost i smrt koje nastaju zbog  neblagovremenog preveniranja vakcinacije od zaraznih bolesti. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, imunizacija svake godine spašava živote više od tri miliona ljudi širom svijeta, a milioni bivaju spašeni od bolesti i invaliditeta. Srećom, ali i zbog uspješnog programa preveniranja, naš kanton je jedan od „zdravijih“ kantona u FBiH kada su u pitanju oboljenja koja se preveniraju vakcinisanjem- kazala  je ministrica Kuljuh, koja je naglasila da će Vlada i Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice i u narednom periodu pružati snažnu podršku unaprjeđenju programa imunizacije i svih zdravstvenih institucija koji ga provode. Ministrica je iskoristila, takođe, ovu priliku da pozove i sve roditelje da vakcinišu svoju djecu u skladu sa kalendarom imunizacije, kako bi prvenstveno svojoj djeci, a nakon toga i društvenoj zajednici omogućili zdrav prosperitet.

O Programu imunizacije na području BPK-a Goražde u 2011.godini na današnjem seminaru govorila je dr. Medina Bičo. Značaj hladnog lanca i provedbi Programa imunizacije predstavila je Nermina Ćulov, dipl.sanit.ing, a o nuspojavama i kontraindikacijama vakcina, dr. Armina Selimbegović.

Diskusija prisutnih doktora, posebno pedijatara, pokazala je da su svjesni velike odgovornosti koju donosi program vakcinacije, ali spremni da ovom poslu priđu krajnje ozbiljno i odgovorno. U jednom se svi slažu, vakcina spriječava mnoge bolesti i epidemije i najefikasniji je način da zaštitimo svoju djecu.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.