• OBJAVLJENO: 27.04.2012.
U firmi „Prevent“ prezentirani rezultati aktivne politike zapošljavanja
Uspjeh kojim se svi ponosimo

Služba za zapošljavanje Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, u saradnji  sa Federalnim zavodom za zapošljavanje, Vladom BPK Goražde, JU SSŠ „Džemal Bijedić” Goražde, USAID –Sida FIRMA Projekt i preduzećem „Prevent” provodi uspješan program aktivne politike zapošljavanja, koji će za rezultat imati zapošljavanje 600 osoba sa evidencije nezaposlenih lica. Program je uključio predstavnike javnih vlasti, privatnog sektora i obrazovnog sistema, te je uz veoma efikasno korišćenje sredstava za aktivne mjere postigao rekordne rezulate, u veoma kratkom roku.

„Program srednjeg stručnog obrazovanja i obuke prekvalifikacije za zanimanje krojač”, promoviran je danas u  firmi „Prevent” svim institucijama koje se bave zapošljavanjem u BiH, kao i široj javnosti. Program je prezentirala direktorica Službe za zapošljavanje BPK Goražde Nafija Hodo,  a prigodnim govorom, prisutnima su se obratili premijer BPK Emir Frašto, direktor firme „Prevent Goražde“ Haris Rahman i vođa Tima, predstavnica USAID-a, Dženi Dimond.

Govoreći o ciljevima Skupštine i Vlade koji su usvajanjem Zakona o imovini omogućili privrednim subjektima dobre uslove za zapošljavanje radnika, premijer BPK Goražde Emir Frašto je kazao da je firma „Prevent“ najbolji primjer ove politike, kao i okosnica budućeg regionalnog razvoja.

– Ovim smo učinili prvi iskorak, činićemo i sljedeće, a sve s ciljem da više ne obrazujemo ljude koji će cijeli svoj vijek provesti na birou čekajući posao, već da našu obrazovnu politiku prilagodimo tržištu rada i stvarnim potrebama privrede. Jedan od tih koraka je i aktiviranje odjeljenja mašinske struke u Srednjoj tehničkoj školi, te otvaranje Odjela Mašinskog fakulteta u Goraždu.

Čestitam svim učesnicima ovog projekta na izvanrednom uspjehu, kojim se ponosimo, koji našu sredinu oplemenjuje i čini boljom od drugih – kazao je, između ostalog , premijer Frašto.

Direktor „Preventa“ Haris Rahman naglasio je da su ustupanjem jednog dijela imovine BPK-a Goražde  firmi „Prevent“ za 1 KM stvoreni uslovi da se broj uposlenih poveća,  a najveći broj uposlen je upravo u ovoj najmlađoj firmi ASA grupacije i najuspješnijom u dijelu proizvodnje automobilskih presvlaka za „Golf 6“, Golf 6+“ i „Golf 7“.

-Ovo je dobar primjer kako svi, od lokalne zajednice, vlasti, zavoda, obrazovnih institucija, možemo uraditi dobre stvari. Sigurna sam da će u ovoj godini Služba, zahvaljujući „Preventu“ i drugim poslodavcima, nastaviti trend smanjivanja stope nezaposlenosti- riječi su direktorice Službe za zapošljavanje BPK Nafije Hodo.

Podršku ovom projektu, uz želju da se slični rezultati realizuju i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, ovom prilikom uputili su i direktori Agencije za rad i zapošljavanje i Federalnog zavoda za zapošljavanje Adnan Delić i Kenan Rešo, kao i direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Milko Čolaković.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.