• OBJAVLJENO: 09.01.2008.
Deset općina uputit će zahtjev vlastima

Za povratak 400 porodica potrebno 15 miliona maraka

Za obnovu kuća i stvaranje uvjeta za održiv povratak za 400 porodica u ovoj godini potrebno je 15 miliona maraka, zaključak je predstavnika deset općina Gornjeg Podrinja, sa sastanka održanog 04.01.2008.godine u Goraždu. Zajednički zahtjev za pomoć ove općine će uputiti entitetskim vladama.

Na taj način općine tog regiona oživjele su praksu nekadašnje Radne grupe za rekonstrukciju i povratak (RRTF) OHR-a, kaže Nazif Uruči, ministar izbjeglih i raseljenih osoba Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

U ovoj godini planirano je ulaganje novca za elektrifikaciju, pražnjenje kolektivnih centara te da se ta sredstva povećaju na svim nivoima vlasti jer bi nam dosadašnjim tempom za povratak trebalo još najmanje 20 godina – kaže Uruči.

S obzirom na interes za povratak u Goražde, Novo Goražde, Foču-Ustikolinu, Pale-Prača, Višegrad, Foču, Rogaticu, Čajniče, Rudo i Kalinovik potrebno je u prosjeku po 1,5 miliona KM, u budžetu Bosansko-podrinjskog kantona za izbjeglice je planirano 950.000 KM, a vlastito učešće u finansiranju projekata osigurat će i sve općine.

– U Vijeću ministara u toku je revizija strategije povratka i ovaj region očekuje svoj dio kolača, jer je u Gornjem Podrinju povratak počeo najkasnije ističe Uruči.

A. Bajramović

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.