• OBJAVLJENO: 15.02.2008.
Vlada BPK-a Goražde odobrila Kantonalnom odboru sindikata 10.000 KM pomoći za socijalno ugrožene radnike

Vlada BPK-a Goražde odobrila Kantonalnom odboru sindikata 10.000 KM pomoći za socijalno ugrožene radnike

Saopćenje Vlade BPK-a Goražde povodom posljednjih dešavanja na lokalitetu bivše UNIS HI AZOT

Na svojoj 51. redovnoj sjednici Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde odobrila je Kantonalnom odboru sindikata 10.000 KM pomoći za rješavanje potreba socijalno ugroženih radnika na području ovog kantona. Među tim radnicima su i socijalno ugroženi radnici bivše HI „Azot“ koji od ponedjeljka, 11.02.2008.godine, štrajkuju glađu u krugu ovog nekadašnjeg hemijskog giganta. Ovu ponudu Vlade radnici nekadašnje Azotare su odbili, te zahtijevaju da Vlada njima, a ne Kantonalnom odboru sindikata, odobri pomoć u iznosu od 15.000 KM radi prevazilaženja teške situacije u kojoj se nalaze.

U saopćenju koje je Vlada Bosansko-podrinjskog kantona dala povodom posljednjih dešavanja na lokalitetu bivše UNIS HI „Azot“ Vitkovići posebno se ističe da Vlada nije strana u sporu , te da su sva potraživanja koja radnici imaju i koja su predmet izvršnih sudskih presuda pitanje odnosa poslodavaca i radnika koji su u štrajku. Prenosimo u cjelosti tekst saopćenja za javnost Vlade BPK-a Goražde.

„Vezano za posljednja dešavanja na lokalitetu UNIS HI „AZOT“ Vitkovići, a zbog tačnog i objektivnog informisanja javnosti, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde navešće samo neke činjenice koje se svjesno prešućuju i ne iznose u medijima, a odnose se na navedeni slučaj.
Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde nije poslodavac radnicima u štrajku, niti na bilo koji način učestvuje u rješavanju ovog problema između radnika i poslodavaca, koji su na osnovu pravosnažnih sudskih presuda postali vlasnici firmi nastalih iz nekadašnje UNIS HI „AZOT“ Vitkovići. Tačno je da je Vlada, a na osnovu odluke Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, pokrenula pravne procedure i pokušala da poništi proces privatizacije ovih firmi. Međutim, poslije iscrpljivanja svih pravnih sredstava i sudskih procesa koji su trajali od 2004. godine, te donošenja pravosnažnih sudskih presuda u korist vlasnika koji su u procesu privatizacije kupili navedene firme, jasno je da se uloga Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde morala reducirati na pomoć radnicima u sferi socijalne i zdravstvene zaštite.
O ovim činjenicama Vlada Bosnako-podrinjskog kantona Goražde je informisala Skupštinu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, koja je na svojoj sjednici održanoj 29. septembra 2007. godine prihvatila Informaciju Vlade i u članu 2. navedenog Zaključka predložila Vladi da radnicima UNIS HI „AZOT“ Vitkovići, koji su u stanju socijalne potrebe obezbijedi potrebnu socijalnu i zdravstvenu zaštitu kroz programe koje Vlada pruža socijalno ugroženim građanima na osnovu kriterija i pojedinačnih zahtjeva.
Napominjemo da se, i bez ovog Zaključka, već više godina u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde donose odluke kojima su svi radnici koji ne mogu ni na jedan drugi način da se zdravstveno osiguraju, osigurani putem izdvajanja sredstava iz budžeta Bosansko-podrinjskog kantona, čime ne samo da su zdravstveno osigurani oni, već i članovi njihovih porodica ( nije nam poznato da to čini ijedan drugi Kanton ).
Takođe, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde je u više navrata i finansijski pomagala radnike koji se nalaze u stanju socijalne potrebe, bilo direktno ili putem kantonalnog Sindikata, nastojeći pri tome da obuhvati što veći broj radnika.
Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, odmah po najavi ovog štrajka, odnosno Premijer i resorni ministri primili su delegaciju Štrajkačkog odbora, informisali ih o zakonskim mogućnostima finansijske pomoći i uputili da radnici u štrajku podnesu pojedinačne zahtjeve za pomoć, a koje će Vlada i resorna ministarstva urgentno riješiti.
Međutim, predstavnici Štrajkačkog odbora odbili su mogućnost ovakve pomoći, insistirajući da se pomoć isplati linearno svim radnicima u štrajku.
Isto tako, na inicijativu Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u večernjim satima održan je zajednički sastanak kolegija Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i predstavnika Vlade u cilju iznalaženja mogućnosti za rješavanje ovog problema.

Međutim i pored telefonskog poziva da dođu na sastanak, predsjednik Kantonalnog sinidikata i predstavnici radnika u štrajku su se izjasnili da nisu spremni to veče da prisustvuju sastanku.

Ponovo napominjemo da Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde nije strana u ovom sporu i da će ista ispunjavati svoje ustavne i zakonske obaveze i prema radnicima i poslodavcima, ali takođe je uvijek spremna da pruži i posredničku ulogu u rješavanju eventualnih sporova.

Takođe, i ovaj put pozivamo sve nadležne institucije da se intenziviraju aktivnosti oko otkrivanja i pronalaženja ukradene platine, kao i počinilaca tog djela, jer nam se čini da se ovaj problem svjesno marginalizuje.

Vlada ističe da se zahtjevi prema njoj ne upućuju samo od strane radnika, već i od strane poslodavaca, tako da Vlada u ovoj situaciji želi da ostane neutralna uz puno poštivanje prava i radnika i poslodavaca.

Napominjemo da su već donešene pravosnažne sudske presude kojima Bosansko-podrinjski kanton Goražde mora da plati štetu nastalu u vrijeme poništenja privatizacije privrednim subjektima na lokalitetu UNIS HI „AZOT“ Vitkovići ( Motel Bazeni sa sudskim troškovima preko 40.000,00 KM ) i da postoje najave i drugih sudskih procesa po istom pitanju sa neizvjesnim ishodom.

Stoga, pozivamo i radnike i poslodavce sa lokaliteta HI „AZOT“ Vitkovići da svoje sporove pokušaju riješiti dogovorom uz puno međusobno uvažavanje i poštivanje zakonskih odredbi i sudskih presuda u cilju sticanja uslova da ovaj lokalitet što prije privredno oživi.

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde će snažno podržati svaku incijativu ili prijedlog za rješavanje ovog spora i pružiti svoju posredničku ulogu, naravno, u skladu sa svojim nadležnostima, ali isto tako reagovati na sve neopravdane i neargumentovane optužbe.„

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.