• OBJAVLJENO: 03.04.2008.
Započeli „Aprilski dani kulture-Goraždansko proljeće“ 2008.

Sjećanje na profesora Husein ef. Đozu“ jedna od kulturnih manifestacija

Povodom sjećanja na profesora Husein ef. Đoza, u sklopu obilježavanja Dana osnovne škole koja nosi naziv po ovom uglednom Goraždaninu, Ministarstvo obrazovanja, nauke kulture i sporta BPK-a Goražde, u saradnji sa goraždanskim Muftijstvom, Općinom Goražde i Centrom za kulturu organizuje manifestaciju pod nazivom „Sjećanje na profesora Husein ef. Đozu“.
U sklopu ove manifestacije u petak, 04. aprila, u Kino-sali Centra za kulturu sa početkom u 18,00 sati održaće se tribina pod nazivom „Husein ef. Đozo- prosvjetitelj i reformator“. Na ovoj tribini i na promociji sabranih djela Husein ef. Đoza učestvovaće dekan i profesori Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu prof. dr. Ismet Bušatlić, prof dr. Džemaludin Latić, mr. Mustafa Hasani i mr. Dževad Hodžić, docent na Pravnom fakuletu u Sarajevu dr. Enes Durmišević, te glavni urednik Izdavačkog centra Rijaseta Islamske zajednice u BiH mr. Mustafa Prljača.

„Sjećanje na profesora Husein ef. Đozu“ je naziv i večeri sa Akademskim horom Fakulteta islamskih nauka Sarajevo koje će se 11. aprila 2008.godine održati u Velikoj Sali Centra za kulturu, sa početkom u 18,00 sati .

Sve ovo dešava se u sklopu „Aprilskih dana kulture- Goraždanskog proljeća“ 2008., tradicionalne manifestacije koju uz podršku Vlade BPK-a Goražde i Općine Goražde, te brojnih sponzora, organizuje Centar za kulturu Goražde. U sklopu ove kulturne manifestacije očekuju nas raznovrsni kulturni sadržaji, pozorišne predstave, poetske večeri, koncerti.

Goraždani će moći uživati i u koncertu ozbiljne muzike, kojeg u sklopu 2. državne turneje organizuje kamerni ansambl Camerata Academika. Ovaj koncert pod dirigentskom palicom čuvenog Teodora Romanića održaće se 07.aprila u Velikoj Sali centra za kulturu, sa početkom u 19,00 sati.

Ono što posebno raduje ljubitelje pozorišta je svakako nova pozorišna predstava goraždanske pozorišne grupe „Yildiz“. Premijera njihove pozorišne predstave pod nazivom „Ljepota bračnog života“ zakazana je za 21.april, a od 07. do 10.maja Goražde će biti i domaćin Festivala srednjih škola BiH, na kojem će u organizaciji „Yildiza“ učestvovati preko 200 glumaca.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.