• OBJAVLJENO: 24.05.2012.
Privredno-politička delegacija iz Turske posjetila Bosansko-podrinjski kanton Goražde
Turski zvaničnici sastali se sa članovima Vlade BPK Goražde

Posredstvom „Merhameta“ BiH i njegovog predsjednika Hajrudina Šahića, na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde danas je boravila delegacija iz Turske koja se nakon posjete Bekto Precizi i privrednim društvima na lokalitetu Pobjede, sastala i sa članovima Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Dobrodošlicu privredno-političkoj delegaciji iz Ankare, na čijem čelu se nalazio načelnik općine Kirikkale Veli Korkmaz, poželio je premijer BPK Emir Frašto, koji ih je upoznao sa osnovnim karakteristikama ovog kantona i aktuelnom situacijom, te iskoristio ovu priliku da se zahvali Turskoj na pomoći koju je pružala i pruža BiH i stanovnicima Goražda.

Sa privrednim mogućnostima kantona goste je upoznao ministar za privredu Demir Imamović, koji je pored saradnje u industriji, ukazao i na mogućnost saradnje u oblasti turizma i obrazovanja. U regiji Kirikkale  smještena je glavna bazna i vojna industrija Turske, pa je danas bilo riječi i o saradnji sa goraždanskim preduzećima za namjensku proizvodnju.

Kulturni i socio-ekonomski odnosi trebali bi se takođe podići na jedan veći nivo,  istaknuo je načelnik Korkmaz, koji je izrazio veliko zadovoljstvo što se danas sa turskim privrednicima nalazi u Goraždu i što  ima priliku da ih pozove da investiraju u naš kanton.  Ovo nije kurtoazna već radna posjeta, koja će rezultirati konkretnim rezultatima, naglasio je načelnik općine Kirikkale.

Inače, ova  turska općina sa 200.000 stanovnika pobratim je sa općinom Travnik i načelnik Korkmaz čest je gost u Srednje-bosanskom kantonom, s kojim privrednici iz ovog turskog grada imaju razvijenu saradnju. Današnja posjeta Goraždu uvod je u saradnju i sa našim kantonom i za uspostavu novog prijateljstva između, kako ističu, onih koji su na istom putu- radu za dobrobit stanovnika i jednog i drugog grada.

Nakon sastanka sa članovima Vlade BPK, turska delegacija sastala se i sa goraždanskim privrednicima.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.