• OBJAVLJENO: 24.04.2008.
Održan sastanak Premijera BPK-a Goražde sa predstavnicima vlasti općine Višegrad

Razgovarano o rješavanju problema povratnika Bošnjaka

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Salem Halilović sastao se 23.04.2008.godine sa predsjedavajućim Skupštine općine Višegrad Redžepom Jelačićem i zamjenikom načelnika ove općine Nedžadom Muhićem.

Na sastanku kojem su prisustvovali i predstavnici kantonalnih ministarstava za privredu i izbjegla i raseljena lica, razgovarano je o aktuelnim problemima povratnika Bošnjaka u općinu Višegrad i načinima za njihovo rješavanje, s posebnim akcentom na stvaranje uslova za održivi povratak i zapošljavanje.

Bošnjaci, povratnici u višegradsku općinu očekuju pomoć od nadležnih struktura vlasti Republike Srpske, ali i sa državnog nivoa, Federacije BiH i Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u obnovi putne infrastrukture, obezbjeđenju električne energije i kvalitetnog tv signala, kao i u obezbjeđenju adekvatne zdravstvene zaštite.

Rješavanje problema povratnika u mjesnu zajednicu Međeđa, ocjenjen je od predstavnika općine Višegrad kao jedan od prioriteta, te je od nadležnih kantonalnih struktura zatražena finansijska i stručna pomoć u izradi adekvatnih projekata čijom realizacijom bi se podstaknuo privredni razvoj ovog područja i zapošljavanje povratnika.

Uz ubrzavanje realizacije postojećih projekata koje prema ovoj povratničkoj populaciji provodi Bosansko-podrinjski kanton, Premijer BPK-a Goražde Salem Halilović, obećao je pomoć oko organizacije sastanka goraždanskih privrednika i predstavnika resornog kantonalnog ministarstva sa nadležnim strukturama vlasti općine Višegrad, oko definisanja i izrade realnih i održivih privrednih projekata. Ovom sastanku prethodio bi višednevni obilazak višegradskih mjesnih zajednica i razgovori sa povratnicima o prioritetima i mogućnostima njihovog punog radnog angažovanja.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.