• OBJAVLJENO: 26.05.2012.
U okviru manifestacije "Dani otpora"
Postrojavanje bivših pripadnika 31.Drinske udarne brigade Armije BiH

U okviru manifestacije „Dani otpora“, danas je na Trgu branilaca postrojavanjem nekadašnjih pripadnika jedinica 31.Drinske udarne brigade obilježena 20.godišnjica od osnivanja ove brigade. Predaji raporta ratnom komandantu Abduselamu Sijerčić-Pelamu prisustvovali su zvaničnici Kantona i općina, ratni komandanti i saborci, te veliki broj prijatelja i gostiju.

Prošlo je 20 godina od prvog postrojavanja ove jedinice, a 16 od kada su posljednji put bili postrojeni .

„Prošlo je 20 godina od našeg prvog borbenog postrojavanja kad smo iz ovakvih strojeva kretali prema neprijatelju kako bi sačuvali ovaj grad i ovaj prostor. Od kraja rata pa do danas imao sam želju da se postrojimo, da vam se obratim pod nekim drugim uslovima. Trebalo je da prođe šesnaest godina da se postrojimo, ali mogu reći bolje ikad nego nikad, zbog činjenice da su mnogi naši prijatelji u međuvremenu umrli i ostali željni ovog okupljanja i postrojavanja.  Ovo današnje naše okupljanje pokazuje koliko smo odani Bosni i Hercegovini i našem gradu i našim idealima, koji su nas vodili i koji nas još uvijek vode-kazao je ratni komandant Abduselam Sijerčić-Pelam.

O istorijatu formiranja 31. Drinske udarne brigade govorio je pomoćnik ratnog komandanta za personalne poslove Husein Bijedić, ističući da je kroz ovu brigadu prošlo 3995 boraca kojima je bio zajednički cilj odbrana ovih prostora od agresora.

„Najveći uspjeh pripadnika ovih  jedinica i svih jedinica koje su učestvovale u odbrani je odbranjeno Goražde „Grad heroj“ i dio rijeke Drine koji je istočna kapija Federacije BiH.  Cijena ovog uspjeha je vrlo velika jer je u nju utkano 300 poginulih i nestalih branitelja, te 620 ranjenih pripadnika 31.Drinske udarne brigade. Njihovi životi i teške rane moraju da nam budu uvijek na umu i zalog za uspješnu izgradnju jedine nam domovine Bosne i Hercegovine za koju smo se svi svesrdno borili“- istaknuo je Bijedić.

Ministar za boračka pitanja Dževad Adžem naglasio je da Goražde i u budućnosti treba da bude  grad ljubavi,  ponosa i dostojanstva, kao što je bio u ratnom periodu.

„Kada kažem grad ljubavi, to je zato što su svi stanovnici grada Goražda i susjednih opština dijelili međusobno sve ljudske i materijalne vrijednosti. Ja sam ubijeđen da nemamo potrebu da govorimo da je ovo prostor bez perspektive i šaljemo poruku, da je prostor bez budućnosti. Moja ideja i vizija, uz podršku Vlade BPK i vas je da moramo našem gradu vratiti epitet grada heroja. Gradom heroja su nas proglasili mnogi, sjetite se izvještaja iz Goražda profesora Kurtovića, uvijek je počinjao da je presudan dan, ali da heroji Goražda neće napustiti Goražde. To bi trebala biti naša poruka i u miru-istaknuo je ministar Adžem.

Zahvalnost nekadašnjim pripadnicima 31. Drinske udarne brigade uputio je i premijer BPK Goražde Emir Frašto.

Ispunjen sam ponosom da mogu stajati pred 31.Drinskom udarnom brigadom. Mislim da ovo što ja danas doživljavam da bi bili ponosni i Željko Komšić i Bakir Izetbegović, znajući šta ste vi postigli. Znajući u kakvoj situaciji i iz kakvog pepela ste odbranili ovaj grad i pokazali se vitezovima“- kazao je premijer BPK Goražde Emir Frašto.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.