• OBJAVLJENO: 28.04.2008.
Ambasador Njemačke u BiH posjetio Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Podrinje u prioritetu njemačke ambasade

Ambasador Njemačke u BiH Mihael Schmunk, sastao se 23.04.2008.godine sa Premijerom Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Salemom Halilovićem. Ovom sastanku prisustvovali su i predstavnici LOT tima EUFOR-a u Goraždu iz sastava njemačkog kontigenta, kao i savjetnik Premijera Zahid Dučić.

Njemačkog ambasadora interesovala je aktuelna situacija u ovom kantonu, kao i konkretni projekti koji bi se mogli ponuditi potencijalnim investitorima. Ovom prilikom još jednom je istaknuta vrlo dobra saradnja BPK-a Goražde sa Lot timom EUFOR-a, kao i veoma pozitivni primjeri ulaganja njemačkih investitora u privredu ovog kantona, kroz firme „Bekto Precisa“, „EMKA Bosnia“ i „ASA Prevent“, te odlična saradnja njemačkih gradova Metmana i Gere sa lokalnom zajednicom.

Ambasador Schmunk ocijenio je da je EU jedini pravi put za BiH i da mu je poslije stradanja koje je Goražde doživjelo, vrlo drago vidjeti kako ovaj grad aktivno radi na oporavku.

„Što se tiče drugog Goražda nadam se da ima duh kooperacije, jer samo zajedno i jedno i drugo Goražde mogu ući u EU, što ne znači da možemo zaboraviti ono što je bilo u prošlosti.-kazao je njemački ambasador i naglasio – „Podrinje je jedan od naših prioriteta, a Goražde je tu u sredini.„

Premijer BPK-a Goražde Salem Halilović kazao je, ovom prilikom, da podatak o tri posjete gospodina Schmunka Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde u zadnjih godinu dana govore sa koliko ozbiljnosti njemački ambasador posmatra ovo područje, te da će kad je riječ o investicijama u privredu, ovaj kanton bez sumnje imati njegovu podršku, kao i podršku njemačke Privredne komore. On je dodao, takođe, da se mnogo očekuje od posjete Goraždu privredne delagacije iz Njemačke, na čelu sa potpredsjednikom njemačke Privredne komore, koja je najavljena za 29.april ove godine, tokom koje će se konkretnije sagledati privredni potencijali BPK-a Goražde i mogućnosti njemačkog investicionog ulaganja u privredu ovog kantona.

Nakon susreta sa Premijerom BPK-a Goražde, gospodin Schmunk je posjetio kompaniju „Bekto Precisa“ i radionicu Udruženja za pomoć mentalno retardiranim osobama, čije su osnivanje i početak proizvodnje pomogli Ambasada Njemačke i njemački LOT tim EUFOR-a iz Goražda.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.