• OBJAVLJENO: 12.05.2008.
Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta posjetio Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Snažna podrška Federalnog ministarstva razvoja goraždanskim poduzetnicima

Ministar razvoja, poduzetništva i obrta u Vladi Federacije BiH Velimir Kunić posjetio je 12.05.2008.godine Bosansko- podrinjski kanton Goražde i sastao se sa Premijerom Kantona Salemom Halilovićem, a ovom sastanku prisustvovao je i kantonalni ministar za privredu Elfad Mašala sa saradnicima.
Cilj ove posjete je animiranje poduzetnika i obrtnika sa područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za podnošenje prijava na javni poziv za dodjelu poticajnih sredstava koje je Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta objavilo 6. maja. Za ovu namjenu, prema riječima ministra Kunića, u 2008. godini izdvojeno je 10 miliona maraka. Od toga, 3 miliona KM namijenjeno je za razvoj poduzetničkih zona na nivou Federacije BiH, 2 miliona KM su kreditna sredstva koja će se plasirati putem Investicione banke, a 5 miliona KM u 7 raspisanih lotova: za inovacije, mlade poduzetnike, Gender centar, razvoj srednjih i malih preduzeća i obrt, biće raspodijeljeno svim zainteresovanim pravnim i fizičkim licima, koji budu ispunjavali uslove za dodjelu poticajnih sredstava. Svi potrebni dokumenti za prijavu na ovaj javni poziv, za razliku od prethodnih godina, osim u sjedištu u Mostaru, mogu se dobiti i na web stranici ovog ministarstva, što će u svakom slučaju pojednostaviti samu proceduru prijava na javni poziv.

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Velimir Kunić na sastanku kod Premijera BPK-a Salema Halilovića upoznat je sa objektivnim problemima s kojima se susreće mala privreda na ovom području, kao i sa neravnomjernom zastupljenošću ovog kantona, kad je riječ o poticajnim sredstvima drugih federalnih ministarstava.

Situacija je prema riječima Premijera Salema Halilovića, nešto bolja nego ranijih godina, ali je i dalje evidentan nesrazmjer sredstva koja se sa nivoa Federacije, u odnosu na druga područja, plasiraju u ovaj kanton Ipak, ovom prilikom pohvaljena je kooperativnost i saradnja Vlade Federacije i njenih ministarstava sa Bosansko-podrinjskim kantonom Goražde, a ove riječi je potvrdio i federalni ministar Kunić koji je izrazio svoju bezrezervnu podršku i podršku njegovog ministarstva ovom kantonu. Potrebno je, ističe ministar, što više projekata sa područja BPK-a plasirati prema federalnim ministarstvima, jer bez kvalitetnih projekata, bez obzira na volju i razumijevanje, nijedna se aplikacija neće moći pozitivno riješiti. Kao primjer, ministar je naveo vrlo dobru prošlogodišnju saradnju sa Općinom Goražde, kada je od 34 pristigle aplikacije iz ove općine njih 20 prihvaćeno, a na osnovu njih, goraždanskim poduzetnicima iz budžeta federalnog ministarstva plasirano je 244.000 KM.

Tokom svog boravka na području BPK-a Goražde federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Velimir Kunić sastao se i sa načelnicima općina Goražde i Foča-Ustikolina sa kojima je razgovarao o realizaciji projekta poduzetničkih zona.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.