• OBJAVLJENO: 22.08.2008.
Potpisan ugovor o nastavi odjeljenja Ekonomskog fakulteta

Uspješna saradnja Vlade BPK-a i Ekonomskog fakulteta u Sarajevu

Novoizabrani dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Veljko Trivun i Premijer BPK-a Goražde Salem Halilović potpisali su 20.08.2008.godine. ugovor o izvođenju dislocirane nastave u isturenom odjeljenju u Goraždu u studijskoj 2008/09.godini. Ugovor je vrijedan 210.000 KM.

Nakon ljetne škole i dodatnih predavanja, mogućnost upisa druge godine Ekonomskog fakulteta i pohađanja nastave u svog gradu steći će oko 25 od 60 studenata upisanih u prvu godinu. Nizak stepen prolaznosti obrazložen je strogim kriterijima.

– Ovo je državni fakultet i ovim dajemo podršku kvalitetnom nastavnom procesu i fakultetima priznatim u Evropi i svijetu. Kvalitet našeg obrazovanja i validnost diploma u zadnje vrijeme se dovodi u pitanje- kazala je Sevda Popović, kantonalna ministrica obrazovanja BPK-a, koja je istaknula da, obzirom na mali broj studenata koji su stekli pravo na upis u drugu godinu, ne treba gledati samo na ekomomsku opravdanost ovog studija, već na njegov veliki značaj jer se mladima omogućuje kvalitetno visoko obrazovanje u sopstvenom gradu.

-Kada odete, recimo u SBK, tamo ćete naći registrovanih sedam škola, tri univerziteta, koji ukupno imaju desetak zaposlenih ljudi. Mi smo institucija sa blizu 200 zaposlenih, sa više od 100 nastavnika i saradnika, preko 7000 studenata i najveća smo obrazovna institucija u BiH, ali i šire- istaknuo je dekan Veljko Trivun.

Prema riječima ministrice Popović, nastava u školskoj 2008/09. godini u isturenom odjeljenju Ekonomskog fakulteta u Goraždu odvijaće se u još boljim uslovima nego do sada, jer je u toku opremanje informatičkog kabineta i čitanice. Za njihovo opremanje federalno Ministarstvo obrazovanja već je odobrilo 38.000 KM, dok je dekan Veljko Trivun, za ovu namjenu obećao pomoć i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, jer, kako je istaknuo, ovaj fakultet ima interes da, u potpunosti, informatički osposobi sva svoja odjeljenja, kako bi se studentima, pored redovne, omogućilo i izvođenje nastave na daljinu.

Treba naglasiti da izvođenje dislocirane nastave Ekonomskog i Pravnog fakuleta Univerziteta u Sarajevu u odjeljenjima u Goraždu sufinansira i Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.