• OBJAVLJENO: 28.06.2012.
Sastanak sa menadžerom UNDP-a
Podržan projekt proširivanja i osnivanja novih zasada maline

Premijer i ministar za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, dr.Alija Begović i Emir Hodović susreli su se juče sa Ismarom Ćeremidom, menadžerom UNDP-ovog projekta „Lanci vrijednosti za zapošljavanje- razvojni program UN-a u BiH“. Sastanku je prisustvovao i načelnik općine Foča-Ustikolina Zijad Kunovac, kao i načelnik Sektora za poljoprivredu resornog ministarstva Rasim Sijerčić.

Ovom prilikom, obnovljeni su razgovori o  učešću Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u UNDP-ovom projektu proširivanja i osnivanja novih zasada maline na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, kome bi trebalo da prethodi potpisivanje Memoranduma o razumijevanju sa Vladom BPK-a Goražde.
Kroz ovaj UNDP-ov razvojni program u 2012. i 2013. godini na području općina Goražde, Foča-Ustikolina, Pale-Prača i Čajniče planirano je da 50 poljoprivrednih proizvođača zasade 100.000 sadnica maline, a učešće Vlade u sufinansiranju ovog projekta trebalo bi da iznosi 70.000 KM.

Kantonalni zvaničnici ocijenili su ovaj projekat veoma produktivnim, što je uostalom posvjedočio i načelnik Kunovac, koji je iznio dobra iskustva proizvođača maline u općini Foča-Ustikolina, kao i mogućnost upošljavanja članova cijelih porodica u ovom proizvodnom procesu.

Budući da u budžetu Ministarstva za privredu u ovoj godini nisu planirana sredstva za ovu namjenu, Vlada će, kako je istaknuto, podržati ovaj projekt sa dijelom sredstava u 2012.godini, a kako će se glavnina posla realizovati u sljedećoj godini, ostatak sredstava biće planiran u budžetu Ministarstva za 2013.godinu.

U svakom slučaju, izražena je dobra volja i želja da se UNPD-ov projekt realizuje na obostrano zadovoljstvo.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.