• OBJAVLJENO: 10.07.2012.
Započela sa radom međunarodna urbanističko-arhitektonska radionica
Početak saradnje sa prijateljima iz Slovenije

Pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini i Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, danas je u našem gradu započela sa radom međunarodna urbanističko-arhitektonska radionica. Tim povodom, naš kanton posjetio je ambasador Republike Slovenije u BiH  Andrej Grasselli, koji se zajedno sa predstavnicima tima Fakulteta za arhitekturu iz Ljubljane sastao sa premijerom BPK-a Goražde dr.Alijom Begovićem i kantonalnim ministrom za urbanizam Jasminom Sadikovićem. Slovenački ambasador je nakon toga sa domaćinima prisustvovao prezentaciji tema i ciljeva ove radionice, a prezentaciji u skupštinskoj sali, pored gostiju iz Ljubljane, prisustvovali su i arhitekti iz Bosansko-podrinjskog kantona i općine Goražde.

„Nadam se da je to tek početak saradnje koja će na kraju da donese konkretne rezultate- kazao je u svom obraćanju ambasador Slovenije Andrej Grasselli te istaknuo:“ Bosna i Hercegovina i Slovenija prijateljske su države, pa i i više od toga. Imamo zajedničku istoriju, dvije generacije živjele su istoj državi, govorimo jezik s kojim možemo komunicirati bez prevodilaca. Isto tako i pravni sistem bio je sličan, to puno znači. U međuvremenu, Slovenija je trebala da pređe put usklađivanja zakonodavstva sa EU i tu možemo da vam prenesemo naša iskustva. Ekipa na čelu sa profesorom Juvanecom ostaće ovdje tjedan dana . Oni će predstaviti rezultate i mogućnost budućeg uređenja ovog prostora negdje u devetom mjesecu i tada će se oni dogovoriti o budućim aktivnostima. Ja se nadam da ovo otvorenje danas  nije jednokratna aktivnost već da će to biti početak naše saradnje“- riječi su ambasadora Grassellija.

Uz riječi dobrodošlice gostima iz Slovenije, premijer BPK-a Goražde dr.Alija Begović je kazao: „Zadovoljstvo mi je što je jedan izuzetno lijep i koristan projekat pod pokroviteljstvom Ambasade Slovenije, a u organizaciji Univerziteta za arhitekturu iz Ljubljane u našem gradu i našem kantonu. Očekujem da će kroz ovu radionicu biti jako dobro napravljene prezentacije, najprije stanja u našem kantonu o arhitektonski postojećim rješenjima i sigurno će se pristupiti jednoj kvalitetnoj stručnoj analizi kako da se u arhitektonskom smislu naš grad i kanton unaprijedi, od infrastrukture pa do nekih većih i krupnijih zahvata u domenu arhitekture i urbanizma. Zahvaljujem se Ambasadi Slovenije, koja je pokrovitelj ovog projekta, što nastoji da  neko naše historijsko prijateljstvo koje stoji iz naše zajedničke države i dalje čuva i unaprjeđuje, a u tome, osim jednog zaista korisnog projekta , vidim jedan čin prijateljstva između naroda BiH i Slovenije“- kazao je premijer Begović.

Nakon prigodnih obraćanja, predstavljeni su ciljevi i teme arhitektonske radionice, a u tom kontekstu i prednosti i neiskorištene mogućnosti našeg kantona.

„Mi smo došli ne da vam kažemo šta morate da napravite već da slušamo, gledamo i nešto naučimo, ne samo mi mentori već i studenti i na kraju krajeva, nešto predložimo,  a ono što može ili ne može da se realizuje to zavisi od politike, privrede, novca i drugih stvari“ – riječi su prof.dr. Boruta Juvaneca.

U narednim danima, učesnici ove prve međunarodne urbanističko-arhitektonske radionice u Goraždu, pored rada na arhitekturnim projektnim zadacima, predstaviće i grafička rješenja za turizam Goražda, a što je najznačajnije, u svoj rad uključiće učenike osnovnih i srednjih škola , te u razgovoru sa običnim ljudima, građanima Goražda, pokušati doći do najprihvatljivijih arhitektonskih rješenja koja će našem gradu dati noviji i urbaniji izgled.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.