• OBJAVLJENO: 08.01.2009.
U Ministarstvu za privredu potpisani ugovori za podršku industrijskoj proizvodnji

Sredstva od 400.000 KM za podsticaj industrijskoj proizvodnji dobilo 28 privrednih subjekata

copy-of-100_1859.JPG

U organizaciji Ministarstva za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde 08.01.2009. godine, u Velikoj sali ministarstva, upriličeno je potpisivanje ugovora za podršku industrijskoj proizvodnji sa privrednim subjektima na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Potpisivanju ovih ugovora, pored resornog ministra prisustvovao je i premijer BPK-a Goražde Nazif Uruči.

copy-of-100_1854.JPG

Prema riječima ministra prof. Mustafe Kurtovića, radi se o programu mjera za ublažavanje posljedica ekonomske globalne krize kojeg je potpisalo Ekonomsko- socijalno vijeće, Vlada Federacije i Sindikat. Na osnovu raspoloživih sredstava u Budžetu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde objavljen je Javni poziv za podsticaj industrijskoj proizvodnji. Vrijednost ovog podsticaja je 400.000,00 KM i obuhvata 28 korisnika, privrednih subjekata kojima su bespovratna sredstva dodijeljena u rasponu od 5.000 KM do 35.000 KM.

Prije svega, ova pomoć odnosi se na subvencioniranje kamata po kreditima firmi koje su zadužene kod banaka u Bosni i Hercegovini, zadržavanje postojećeg broja zaposlenih i djelimično proširenje kapaciteta proizvodnje.

Vjerujemo da će ova sredstva, koja su minimalna bar djelimično moći ublažiti posljedice ekonomske globalne krize i da će Vlada i Skupština u planiranju sredstava za 2009.godinu imati razumijevanja kako bi uspostavili jedan kreditno- garantni fond koji bi uvijek bio na raspolaganju privrednim subjektima na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde– kazao je ovom prilikom ministar Kurtović.

copy-of-100_1855.JPG

Korisnici sredstava prema Ugovoru obavezali su se da će odobrena sredstva utrošiti u namjene predviđene u investicionim projektima.

copy-of-100_1853.JPG

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.