• OBJAVLJENO: 20.01.2009.
Direktor Federalne uprave za šumarstvo i pomoćnik federalnog ministra za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo posjetili Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Bosansko-podrinjski kanton jedan od najboljih kantona u implementaciji Zakona o šumama

posjeta_fed_sumarstva_b.jpg

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Nazif Uručio sastao se 30.01.2009.godine sa direktorom Federalne uprave za šumarstvo Omerom Pašalićem i pomoćnikom federalnog ministra za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Jurom Sesarom.
Sastanku u zgradi Vlade prisustvovali su i kantonalni ministar za privredu prof. Mustafa Kurtović, direktor kantonalne Uprave za šumarstvo Edib Pašić i direktor JP „Bosansko-podrinjske šume“ Midhat Ahmetović.

Cilj ove posjete bio je upoznavanje sa novoizabranim zvaničnicima Vlade BPK-a , te razgovori o nastavku vrlo dobre i kontinuirane saradnje koju Federalna uprava za šumarstvo i resorno ministarstvo imaju sa ovim kantonalnim institucijama.

posjeta_fed_sumarstva_b2.jpg

– Naš zajednički cilj je očuvanje eko sistema koji je jako narušen u cijeloj Federaciji a u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde najviše, -naglasio je ovom prilikom direktor Pašalić, koji kazao da ovaj kanton ima najlošije šume, ali i najbolje institucije za njihovu zaštitu, pohvalivši pri tome, kantonalno Ministarstvo privrede, u čijem sastavu je Uprava za šumarstvo, te Javno preduzeće „Bosansko-podrinjske šume” .

Bosansko-podrinjski kanton Goražde jedan je od najboljih kantona kad je riječ implementacija Zakona o šumama, istaknuli su federalni zvaničnici, a pored razgovora o svakodnevnim problemima u implementaciji ovog zakona, na ovom sastanku razgovarano je i o nacrtu novog Zakona o šumama, koji je poslan na razmatranje svim kantonima.

Stav kantonalnog Ministarstva za privredu, prema riječima ministra prof.Mustafe Kurtovića, je da se ne ukida plaćanje naknade za šume, kao što je predloženo u nacrtu novog Zakona o šumama i ovaj stav biće među ostalim primjedbama poslan na razmatranje predlagaču zakona.

posjeta_fed_sumarstva_b1.jpg

Pohvale o reformama iz oblasti šumarstva koje su na vrijeme donesene u Bosansko-podrinjskom kantonu, izrekao je i pomoćnik federalnog ministra za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Jure Sesar, koji je kazao da je ovom ministarstvu i dalje prioritet pomoć Bosansko-podrinjskom i Zapadno-hercegovačkom kantonu, te da će se u granicama mogućnosti, raditi na informatičkoj opremljenosti i uvezanosti svih kantonalnih uprava za šumarstvo sa Federalnim ministarstvom i Upravom za šumarstvo.

-Bez obzira što oskudijevamo sa etatom i kadrovima, učesnici smo sistema u svim segmentima. Sistem unutar Uprave za šumarstvo i Javnog preduzeća „Bosansko-podrinjske šume“ je proradio, što je najbitnije i za taj dio morali smo iznaći sredstva – kazao je Premijer BPK-a Nazif Uruči, koji je izrazio svoje zadovoljstvo što ta saradnja, u vertikali, u struci, bez obzira što ovaj kanton nema kapacitete, daje rezulatate.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.