• OBJAVLJENO: 27.07.2012.
Svoju 6.redovnu sjednicu Vlada BPK Goražde održala u općini Pale-Prača
Odobreni tekući transferi općinama

Svoju 6. redovnu sjednicu Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde danas je održala u općini Pale-Prača. Domaćini članovima Vlade bili  su načelnik općine i predsjedavajući Općinskog vijeća, Asim Zec i Fuad Crnčalo.  U okviru prve tačke dnevnog reda, načelnik  Asim Zec prezentirao je aktuelnu situaciju , te izvjestio članove Vlade o projektima koji se realizuju u ovoj općini.

Od najznačajnijih projekata izdvojeni su projekti sanacije i nadogradnje Doma zdravlja u Prači i asfaltiranja dijela magistralnog puta  M5, od Hrenovice do tunela Pavlovac. Istaknuta je i teška finansijska situacija u ovoj općini, o čemu svjedoči i deficit u budžetu od oko 240.000 KM.

Iako je situacija u  budžetu BPK Goražde izrazito teška, premijer dr. Alija Begović i članovi Vlade iskazali su svoju podršku i spremnost da u granicama mogućnosti podrže funkcionisanje ove općine te su pohvalili njeno rukovodstvo na  dosadašnjim postignutim rezultatima. Prisutni su se usaglasili oko potrebe koordinacije međusobnih aktivnosti kako bi se stvorili uslovi za dalji rast i razvoj, kako općine Pale-Prača tako i Kantona.

Vlada je u nastavku sjednice dala saglasnost premijeru BPK da zaključi ugovor o izvođenju radova na redovnom (ljetnom) održavanju regionalne ceste R 448 Podkozara-Goražde-Hrenovica za 2012.godinu sa privrednim društvom „Goraždeputevi“ u ukupnoj vrijednosti od 129.950 KM.

Usvojen je takođe i Prijedlog mjera kantonalnog Ministarstva za finansije za otklanjanje uočenih nedostataka u finansijskim izvještajima Budžeta Bosansko-podrinjskog kantona za 2011.godinu od strane Ureda za reviziju inistitucija u FBiH, te utvrđena osnovica za plaću i naknada za topli obrok uposlenih u kantonalnim organima uprave, kantonalnim ustanovama i drugim pravnim licima koja se finansiraju iz Budžeta BPK, za mjesec juli, u iznosu od 360, odnosno 8 KM. Odobreni su i tekući transferi za mart općinama u sastavu Kantona u iznosu od po 100.000 KM.

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost osnovnoj školi „Husein ef.Đozo“ i Srednjoj stručnoj školi „Džemal Bijedić“ za pokretanje procedure na opremanju škola, koja se odnosi na zamjenu unutrašnje stolarije u prvoj te opremanje školske radionice za zanimanje krojač u drugoj školi.

Ministarstvo za unutrašnje poslove BPK na današnju sjednicu kandidovalo je Izvještaj o radu Ministarstva za mjesec juni, te Odluku u davanju saglasnosti za nabavku policijskih uniformi, koji su usvojeni.

Do kraja sjednice, Vlada je dala saglasnost na dorađeni program rada Službe za zapošljavanje BPK za 2012.godinu i Izvještaj o radu policijskog komesara za period april-juni 2012.godine, koji su upućeni u skupštinsku proceduru.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.