• OBJAVLJENO: 27.02.2009.
Održan sastanak Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK-a Goražde

Zaključci i inicijative za prevazilaženje ekonomske krize

ekonomsko-socijalno-vijece-008.jpg

U organizaciji kantonalnog Ministarstva za privredu 27.02.2009.godine održan je sastanak Ekonomsko-socijalnog vijeća Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Ekonomsko-socijalno vijeće na ovom sastanku prezentiralo je materijal o temi „Privreda i zapošljavanje“, na čijoj je pripremi radilo posljednja dva mjeseca, sa ciljem stabilizacije privrede i prevazilaženja ekonomske krize koja je već prisutna i na našim prostorima. S tim u vezi, usvojeni su i zaključci koje će Ekonomsko-socijalno vijeće uputiti prema Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, čije je zasjedanje o istoj temi zakazano za 03.03.2009.godine. Uz ranije donešene zaključke za unaprijeđenje privrede, Ekonomsko- socijalno vijeće usvojilo je zaključak o izgradnji „brze ceste“ Goražde-Sarajevo, koji će, takođe, biti upućen prema Skupštini BPK-a Goražde.

ekonomsko-socijalno-vijece-009.jpg

ekonomsko-socijalno-vijece-010.jpg

„Potrebno je precizirati obavezu Federacije u smislu zaokruživanja konstrukcije finansiranja izgradnje puta, jer je poznato da projekat radi Zavod za saobraćaj Građevinskog fakulteta iz Sarajeva i da bi trebao biti završen u toku ove godine. Drugi prijedlog Ekonomsko- socijalnog vijeća je uvođenje revolving fonda; to su sredstva koja bi se koristila kao poticaj u privredi. Takva početna sredstva već postoje od procesa privatizacije u iznosu od 153.000 KM.“- riječi su ministra za privredu Mustafe Kurtovića.

Ekonomsko-socijalno vijeće, zatražit će od Skupštine da uputi inicijativu prema Razvojnoj banci Bosne i Hercegovine, u kojoj se traži od banke da pojednostavi proceduru prilikom dodijeljivanja kredita privrednim subjektima.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.