• OBJAVLJENO: 27.02.2009.
Implementacija EU VET programa na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde

Potpisan Memorandum o razumijevanju

euvet-2.jpg

U Srednjoj tehničkoj školi „Hasib Hadžović“ u Goraždu, 27.02.2009.godine održana je treća po redu radionica u okviru pilot projekta „Kvalificiran više nego što misliš“. Radionici su, pored predstavnika škole, prisustvovali i ministrica za obrazovanje nauku kulturu i sport Alma Delizaimović, direktorica Službe za zapošljavanje Nafija Hodo, predstavnici nevladinog sektora, kao i predstavnici Glavnog odbora sindikata.

euvet-1.jpg

Cilj održavanja ove radionice može se sublimirati kroz zvanično predstavljanje i potpisivanje okvira za rad koji se ogleda u Memorandumu o razumijevanju između zainteresiranih strana u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, koji je rezultat četveromjesečnog rada svih relevantnih činilaca u EU VET-u. Pored pomenutog, na radionici je prezentiran Nacrt strategije i Akcioni plan za priznavanje predhodno stečenih znanja, kao i Koncept predhodno stečenih znanja, koji će biti zvanično uručeni zainteresovanim stranama kako bi mogli nastaviti rad na njihovom finalnom izgledu. Cilj radionice, takođe, je bio formiranje Tima za kreiranje modularnih obrazovnih programa za priznavanje predhodno stečenenog znanja na bazi stručnih kvalifikacija.

euvet.jpg

Uvođenje certifikacije strukovnih kvalifikacija je samo jedan segment Projekta, čija je svrha unaprijeđenje konkurentnosti preduzeća i bolje zaposlenosti radne snage kao i doprinos balansiranju ponude i potražnje radne snage u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, a čija realizacija će se dalje odvijati kroz specifične ciljeve kao što su: uvođenje vanjske certifikacije kvalifikacija stečenih na radnom mjestu kao pilot projekat, poboljšanje i jačanje saradnje između lokalnih aktera sa interesom u EU VET programu, izrada analize potreba tržišta radne snage za radnom snagom sa EU VET kvalifikacijama u goraždanskim preduzećima, kao i obezbijeđenje osnovne informacije sa tržišta radne snage s ciljem poboljšanja politike upisa u EU VET škole u Goraždu.

euvet028.jpg

Ovom prilikom, potpisan je i Memorandum o uzajamnom sporazumijevanju, a potpisnici su ministri u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, ministrica za obrazovanje nauku kulturu i sport Alma Delizaimović, ministar za privredu Mustafa Kurtović i direktorica Zavoda za zapošljavanje Nafija Hodo.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.