• OBJAVLJENO: 05.03.2009.
Iz Ministarstva za privredu BPK-a Goražde

Razgovarano o projektu izgradnje mini industrijske vodenice i punionici plina

vodenica.JPG

Ministar za privredu u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde prof. Mustafa Kurtović upriličio je 05.03.2009.godine dva sastanka.

vodenica1.JPG

vodenica-vodenica-2.JPG

Na prvom sastanku predstavljen je idejni projekt izgradnje mini industrijske vodenice sa otkupnom stanicom, čiji je osnovni cilj dorada sirovih žitarica, a sastanku su, pored ministra privrede i predlagača projekta, privrednog društva „Braća Karović“ iz Ustikoline, prisustvovali i načelnik općine Foča-Ustikolina, Zijad Kunovac, te predstavnici HILFSVERK-a i UNHCR-a.

Projekt, čija se realizacija planira na prostoru općine Foča-Ustikolina naročito je značajan sa aspekta povezivanja sa MPI „Mlin“, te podsticanja primarne poljoprivredne proizvodnje u ekološkim okvirima. Pored toga, radi se o namjenskim proizvodima za koje postoji već osigurano tržište. Proizvodnja žitarica bila bi bazirana na kooperantskim odnosima sa proizvođačima kod kojih postoje preduslovi za ekološku proizvodnju žitarica, a predlagači projekta se nadaju da će iz domaćih i međunarodnih izvora prikupiti sredstva potrebna za njegovu realizaciju.

punionica-plina.jpg

Na drugom sastanku, kojem je, pored domaćina, prisustovao i menadžment firme „Ilkeing“ iz Kiseljaka razgovarano je o mogućnosti otvaranja punionice plina za automobile na području BPK Goražde. Punionica bi pored ovih usluga pružala i usluge ugradnje plinskih boca, te njihovo servisiranje.

punionica-plina-1.jpg

Uzimajući u obzir postojanje interesa za otvaranje ovakve jedne punionice na području našeg kantona, ministar Kurtović izrazio je spremnost za pružanje potrebne podrške, kao i pronalaženje odgovarajuće lokacije za otvaranje punionice plina za automobile.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.