• OBJAVLJENO: 14.09.2012.
Tematska sjednica Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde
Uskoro početak izgradnje zgrade za mlade

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde održala je danas 14.redovnu sjednicu.

Na ovoj tematskoj sjednici razmatrana je i primljena k znanju Informacija o toku aktivnosti na realizaciji Projekta izgradnje stambeno-poslovnog objekta «Lamela H2» u Goraždu.

Sa realizacijom dosadašnjih aktivnosti na realizaciji ovog projekta, nazvanog i „zgrada za mlade“, članove Vlade upoznali su ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Jasmin Sadiković i predstavnici resornog ministarstva Edin Kadrić i Sead Džaferović.

Programom rada Vlade BPK i Ministarstva za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline za 2012.godinu planiran je početak aktivnosti na izgradnji stambeno-poslovnog objekta „Lamela H2“ u Goraždu namijenjenog za rješavanje stambenog pitanja mladih. Izradom glavnog projekta i obezbjeđenjem dijela namjenskih finansijskih sredstava u budžetu ministarstva za ovu godinu, stekli su se, kako je danas istaknuto, uslovi za pokretanje postupka odabira najpovoljnijeg izvođača radova i usluga nadzora za faznu izgradnju ove zgrade.

Izgradnja Lamele H2 sa 38 novih stambenih jedinica i pet poslovnih prostora trebala bi se odvijati u tri faze. Početak izgradnje i izvođenje prve faze radova (drugo horizontalno zatvaranje) finansiralo bi se iz budžeta Ministarstva za ovu godinu, dok bi se preostala sredstva za realizaciju druge i treće faze u iznosu od 1.600.000 KM obezbijedila iz budžeta za 2013. i 2014.godinu. Sredstva za ovu namjenu, prema riječima ministra Sadikovića, pokušaće se obezbijediti i iz drugih izvora.

Vlada je nakon prezentacije projekta zadužila Ministarstvo urbanizma da za narednu sjednicu pripremi odluku o davanju saglasnosti za pokretanje procedure najpovoljnijeg izvođača radova.

Prema ocjeni članova Vlade BPK,  Goražde će izgradnjom ove zgrade dobiti reprezentativan i moderan objekt, a što je najznačajnije, rješavanjem stambenog pitanja mladih bračnih parova koji su pokazali veliko interesovanje za ovaj projekt, uticaće se na njihovo opredijeljenje za ostanak i rad u ovom gradu.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.