• OBJAVLJENO: 17.09.2012.
AGENCIJU ONASA POSJETIO PREMIJER BPK GORAŽDE ALIJA BEGOVIĆ

SARAJEVO, 17. SEPTEMBRA (ONASA) – Generalna direktorica Nezavisne novinske agencije ONASA Elvira Begović primila je danas u sjedištu Agencije u Sarajevu premijera Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde Aliju Begovića, kojeg je informirala o radu Agencije ONASA.
        Generalna direktorica E. Begović istaknula je da je misija Agencije kontinuirani doprinos razvoju istinitog, nezavisnog i profesionalnog informiranja u naprednoj, evropski orijentiranoj, multietničkoj i multikulturalnoj BiH.
        Tokom susreta, razgovarano je i o unapređenju saradnje između Agencije ONASA i Vlade BPK Goražde.
        Premijer Begović obišao je poslovne prostorije i razgovarao sa uposlenicima Agencije, nakon čega je izjavio da je prijatno iznenađen.
        “Za ONASA-u sam čuo. Naravno, u novinama čitam novinske članke čiji je izvor ONASA. Nisam se nikada pitao kako funkcioniraju novinske agencije, a budući da sam po prirodi radoznao čovjek, jako je korisno što sam danas obišao prostorije Agencije ONASA i imao priliku kontaktirati sa njenim uposlenicima”, rekao je premijer Begović.
        Naveo je kako je impresioniran činjenicom da kolektiv Agencije ONASA čine većinom mladi i obrazovani kadrovi.
        “Kroz kontakte sa njima, zaista se stiče dojam jednog vrlo visokog nivoa profesionalizma i objektivnosti”, kazao je Begović.
        Dodao je da Novinska agencija ONASA predstavlja izvor informacija kojemu će sigurno vjerovati i u budućnosti.
        Tokom današnjeg sastanka, generalna direktorica Agencije ONASA i premijer BPK Goražde razgovarali su i o značaju nezavisnog i objektivnog novinarstva u savremenom demokratskom društvu.
        “Veoma je veliki značaj nezavisnog i objektivnog novinarstva. Uvjeren sam da je novinarstvo jedan od temelja društva, kao što su to i policija, pravosuđe, parlament… Mislim da bi čak i mediji trebali biti jedan od stubova vlasti, odnosno tretirati ih kao takve, da bi država bila uređena onako kako treba”, kazao je premijer Begović.
        Smatra da bi i medije trebalo legislativno urediti, te da ne može bilo ko biti novinar.
        “Dakle, da postoje određeni filteri, ne samo u stručnom, nego i u moralnom smislu – kao što ne može ni glavni tužilac biti bilo ko”, dodao je premijer Begović.
        Naglasio je da je od izuzetne važnosti ko obavlja ulogu novinara.
        “Novinar može biti društveno koristan, a u principu mislim da bi to trebala biti i njegova svrha. S druge strane, može biti i štetan. Dakle, radi se o opasnom i važnom instrumentu – opasnom kad je u lošim, a važnom kad je u dobrim rukama”, istaknuo je premijer BPK Goražde.
        Alija Begović imenovan je na dužnost premijera BPK Goražde 19. juna ove godine.

Preuzeto od Nezavisne novinske agencije “ONASA”

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.