• OBJAVLJENO: 18.09.2012.
Dan Bosansko-podrinjskog kantona i općine Goražde
Svečanom akademijom obilježen 20. jubilej prvog oslobođenja Goražda; sportske i kulturne aktivnosti povodom Dana BPK i općine Goražde

U okviru obilježavanja 18. septembra – Dana Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i općine Goražde danas je održana i svečana akademija posvećena ovom datumu.

Čast da se obrate prisutnima na ovu jubilarnu godišnjicu pripala je premijeru BPK Goražde dr. Aliji Begoviću te predsjedavajućem Skupštine BPK Goražde Nazifu Uručiju i načelniku općine Goražde Muhamedu Ramoviću.

18. septembar- Dan oslobođenja poseban je dan u našim srcima. Tog dana svi smo bili pobjednici i beskrajno sretni zbog toga.

Dah mira i slobode tog 18. septembra ulivao je snagu i pokazivao put do uspjeha, bio je mehlem za sve rane, sve nedaće i utjeha za izgubljenim. Vjerujem da svi oni koji su tog dana bili u Goraždu danas zajedno sa mnom dijele ovaj osjećaj. Nadam se da se taj osjećaj prve goraždanske slobode, ta radost i oduševljenje, može ponovo probuditi u nama. Danas kad smo pritisnuti svakodnevnicom, osjećajem zakinutosti, nezadovoljni sporošću pravde, nekažnjavanjem zločinaca, još uvijek izloženi vjetrometini interesa sila koje nam ne žele dobro, danas kada još uvijek postoje oni koji žele da nas oslabe, da u miru unište ono što nije uništeno granatama i raketama, da unište naše institucije koje smo s mukom izgradili u ratu, temelje naše sigurnosti poput simbola odbrane naše bolnice, koji žele da oblate naše velikane, čast i oskrnave naše svetinje, onim koji nas zavađaju, razjedinjuju, svima takvima moramo reći NE.

Mi nemamo mjesta za promašaje, licemjerstvo i ravnodušnost. Naša goraždanska mladost ima pravo na bolji život. Mladost koja je rasla pod grmljavinom granata ima pravo da ovdje i nigdje drugdje gradi svoju budućnost. Moramo se još više potruditi da im to omogućimo, da im damo više mjesta i prostora da se iskažu i pokažu šta znaju. Ovaj grad, ovi ljudi i naša djeca to zaslužuju. To je amanet onih koji su za slobodu dali svoje živote. To je naša obaveza, i neka nam sjećanje na njih bude nadahnuće i putokaz– kazao je u svom obraćanju premijer Begović.

I predsjedavajući Skupštine BPK Goražde Nazif Uruči čestitao je današnji jubilej svim građanima Bosansko-podrinjskog kantona Goražde te pozvao nadležne za pitanja iz oblasti boračko-invalidske zaštite da daju još veći doprinos u stvaranju boljih uslova za život boračkih populacija na području ovog kantona.

Želim da predstavnicima koji zastupaju određene pozicije  u Skupštini, Kantonu i Općini zaželim još više uspjeha u narednom periodu, pogotovo u iznalaženju sredstava za potrebe boračke populacije jer očigledno je da koliko god je svih ovih godina činjeno, nije ni blizu dovoljno za zadovoljavanje potreba boračkih populacija. Pozivam sve one koji mogu dati svoj doprinos u tome da pomognu kako bi smo napravili dostojne uslove za borce, pogotovo iz Bosansko-podrinjskog kantona Goražde jer nije slučajno da nas svuda u BiH zovu čudom otpora. Obaveza je svih koji obnašaju određene funkcije u BPK da prvenstveno vode računa o tome, a naravno da treba voditi računa i o generacijama koje dolaze, a to su prije svega mladi i djeca– istaknuo je između ostalog predsjedavajući Skupštine BPK Nazif Uruči.

U poslijepodnevnim satima, u organizaciji Košarkaškog i Stonoteniskog kluba Goražde, u Gradskoj dvorani održani su IX Memorijalni košarkaški turnir „Damir Kanlić Žućo“ i turnir u stonom tenisu, dok je u Maloj sali Centra za kulturu održana promocija knjige Muhameda Gafića pod nazivom „Zrelo doba“.

U Domu mladih, u večernjim satima, organizovano je druženje bivših ratnih komandanata, preživjelih boraca i članova porodica šehida i poginulih boraca.

Povodom današnjeg datuma, Radio-televizija Bosansko-podrinjskog kantona Goražde upriličila je muzički događaj pod nazivom „Veče sevdaha“, a na pozornici Ljetnog kina Centra za kulturu održan je i koncert goraždanskih rock bendova.

Dio obilježavanja Dana BPK i općine Goražde bila je svečana sjednica Općinskog vijeća Goražde i pokazna vježba Teritorijalne vatrogasne jedinice, a prigodnim aktivnostima danas je obilježan i Dan mjesne zajednice Vitkovići.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.