• OBJAVLJENO: 20.09.2012.
Ispoštovana dinamika isplate finansijskih sredstava ratnim vojnim invalidima
Najavljene izmjene i dopune Zakona o dopunskim pravima boraca

Na sastanku koji je održan na inicijativu Saveza RVI „Sinovi Drine „ 27. avgusta 2012.godine, kojem su pored predstavnika Saveza prisustvovali ministri za boračka pitanja i finansije, Zijad Briga i Muhidin Pleh, dogovorena je isplata finansijskih sredstava prema Odluci za pomoć u rješavanju socijalnog statusa ratnih vojnih invalida izazvanog kao posljedica revizije.

Kontinuitet isplate finansijskih sredstava koji je dogovoren na tom sastanku je postignut i tim povodom danas su ministri za boračka pitanja i finansije ponovno upriličili  sastanak na kojem je dogovoreno da će i u narednom periodu biti učinjeno sve na poboljšanju statusa boračke populacije, bez obzira na finansijske poteškoće.

„ Kasnilo se u junskoj isplati, a na tom sastanku od 27.08.2012.godine dogovorili smo i kroz protokol definisali da se isplata za juni mjesec izvrši taj dan, odnosno za juli naredne sedmice, a za august mjesec do 15. septembra tekuće godine, te da se pokušaju iznaći finansijska sredstva za poboljšanje rada boračkih udruženja. Ministarstvo je bilo predlagač kako i na koji način da se pristupi realizaciji svega ovoga, sve u cilju da se postigne kontinuitet isplate ove razlike finansijskih sredstava sa isplatom sa nivoa Federacije.

Na današnjem sastanku smo konstatovali da smo ispoštovali sve. Ministarstvo za finansije i u teškoj finansijskoj situaciji smanjenog priliva sredstava, ali uvažavajući zakonsku obavezu i skupštinsku odluku da su prioriteti između ostalog i ova finansijska davanja prema boračkim udruženjima,  u cjelosti je ispoštovalo potpisani protokol. Dogovoreno je da se do kraja godine taj kontinuitet održi, odnosno da imamo u kontinuitetu radne sastanke za sagledavanje odrađenog u prethodnom periodu i definisanje aktivnosti za naredni period. Ono što mogu da kažem ispred Ministarstva za finansije, mi ćemo sigurno uvažavajući zakonsku obavezu i ono što je definisano kroz programe Ministarstva za boračka pitanja u cjelosti ispoštovati, a sama analiza će to potvrditi  da li je to urađeno ili nije“- kazao je ovom prilikom ministar za finansije Muhidin Pleh.

Zadovoljstvo realizacijom dogovora u vezi dinamike isplate finansijskih sredstava ističu i u Savezu RVI „Sinovi Drine“ te se nadaju da će i u narednom periodu imati veoma dobru saradnju.

Na današnjem sastanku bilo je riječi i o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima boraca  i određenih pravilnika koji regulišu ovu oblast kako bi se u u što kraćem periodu, prema riječima ministra za boračka pitanja Zijada Brige, stvorile zakonske pretpostavke za što lakše i efikasnije rješavanje potreba boraca.

„Mi smo danas konstatovali da smo uradili sve dogovoreno i ispoštovali dinamiku svih isplata boračkim udruženjima, odnosno prema boračkim populacijama. Ono što ja mogu da kažem danas a i u buduće, da bez obzira na budžetske teškoće i sve druge teškoće, boračke populacije neće i ne smiju osjetiti probleme. Mi ćemo nastojati, a i kompletna ova Vlada je tog stava i mišljenja, da ostvarimo što tjesniju saradnju sa predstavnicima boračkih udruženja koji predstavljaju boračku populaciju kao i sa članovima njihovih udruženja. Obzirom da oni najbolje poznaju situaciju u kojoj se nalaze borci iz svih kategorija, mada ni nama nije nepoznata ta situacija, u daljoj saradnji sa predstavnicima boračkih udruženja težište mojih aktivnosti,  aktivnosti Ministarstva za boračka pitanja i Vlade, biće usmjereno na poboljšanju statusa boraca u svim pravcima“-riječi su ministra za boračka pitanja Zijada Brige.

Obzirom da je postupak rerevizije u toku više od pet mjeseci, na današnjem sastanku najavaljen je sastanak u Sarajevu koji će delegacija ispred Saveza RVI „Sinovi Drine“ , premijer i ministar za boračka pitanja te predsjednik Saveza RVI BiH održati sa federalnim ministrom za boračka pitanja. Na sastanku će se zahtijevati ono što je ranije dogovoreno sa federalnim ministrom za pitanja boraca, da se završi proces revizije, odnosno da se rješenja dostave nadležnim organima na daljnje postupanje. Ono što je sigurno, istaknuto je ovom prilikom, da ratni vojni invalidi neće biti ostavljeni na cjedilu te da će se istrajati u poštivanju njihovih prava.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.