• OBJAVLJENO: 04.05.2009.
Započela manifestacija "Dani otpora"
Sjećanje na herojske dane

U Goraždu je 04.maja 2009.godine zvanično započela manifestacija „Dani otpora u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde“.

Manifestaciju posvećenu 17.godišnjici od početka agresije na grad i njegovoj herojskoj odbrani na spomen obilježju „Goražde, grad heroj svojim branicima“ otvorio je premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Nazif Uruči, a pored premijera, prigodnim govorima u povodu ovog datuma, velikom broju okupljenih građana, predstavnika društveno-političkog, privrednog, vjerskog života grada, obratili su se ministar za boračka pitanja Dževad Adžem i Abduselam Sijerčić Pelam, ratni komandant 31.drinske udarne brigade.

-Dan uoči 4.maja imali smo informaciju da će doći do napada na Goražde. U toku noći svi patrioti sa prostora opštine Goražde, a bilo nas je nešto više od 1.000, stavili su se u funkciju odbrane ovog prostora- kazao je Pelam. On je dodao kako se „Dani otpora“ trebaju obilježavati i kao dani pobjede, te da Goražde tokom rata imalo, a ima i danas, najmanje 1.000 ljudi koji su u svakom momentu spremni dati život za slobodu, svoj grad i domovinu.

Uz odavanje počasti počasti i učenja fatihe pred duše poginulim braniteljima, cvijeće na spomen obilježje položili su djeca šehida, ratni komandanti, predstavnici vlasti i boračkih udruženja,a nakon toga, upriličen je obilazak šehidskih mezarja na lokalitetima: Kolijevke, Kopači, Omeđak, Glamoč i Bačci.

Istog dana, u kino-sali Centra za kulturu održana je svečana akademija. O danima koji su prethodili agresiji na Goražde i BiH, o napadu na naš grad, kao i o njegovoj herojskoj odbrani govorio je komandant ratnog štaba Teritorijalne odbrane općine Goražde pukovnik Husnija Hrapo, a prigodne riječi ovim povodom uputili su i Premijer BPK-a Nazif Uruči i načelnik općine Goražde Muhamed Ramović.

Uz prigodan program koji izveli članovi udruženja građana „Yildiz“, učesnici svečane akademije imali su priliku pogledati i dokumentarni film „Sindrom Goražde“, autorke Elvire Aganović, u produkciji RTV BPK- a Goražde.

U okviru obilježavanja „Dana otpora“, Goraždani su se po prvi put susreli sa ratnim fotografijama rahmetli Raifa Sijerčića na izložbi koja je tog dana otvorena u holu Centra za kulturu, a u goraždanskoj Gradskoj galeriji izložene su slike akademskog slikara Mehmeda Klepe.

Prigodnim sadržajima, i građani mjesne zajednice Hubjeri obilježili su 4.maja 17. godišnjicu pružanja otpora agresoru na području ove goraždanske mjesne zajednice.

Upriličeni su obilazak šehidskih mezarja, prijem za borce, porodice šehida, kao i brojne zvanice koji su svojim dolaskom odali priznanje građanima ove mjesne zajednice za herojski otpor u prvim danima odbrane Goražda. Tom prilikom, u džamiji u Hubjerima proučen je tevhid pred duše svim šehidima.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.