• OBJAVLJENO: 22.05.2009.
Posjeta predstavnika FIPA-e Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde
Poziv privrednicima da upute projekte interesantne za strane ulagače

fipa220509_b.jpg

U posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde boravili su 22.05.2009. godine predstavnici Agencije za unaprijeđenje stranih ulaganja u BiH (FIPA), predvođeni direktorom Agencije Harisom Bašićem.

Inače, ovo je prva u nizu posjeta koje ova Agencija u narednim mjesecima planira obaviti u ostalim kantonima Federacije BiH i na području Republike Srpske, u cilju prezentacije svojih aktivnosti, te animiranja privrednika da predlože projekte koji bi bili interesantni za strana ulaganja u našoj zemlji.

fipa220509_b1.jpg

U ime domaćina, dobrodošlicu gostima iz Sarajeva uputio je premijer BPK Goražde Nazif Uruči, a prezentaciji su, pored brojnih privrednika sa područja našeg kantona, prisustvovali i stručni saradnici Ministarstva za privredu, te načelnici općina Pale-Prača i Foča-Ustikolina.

Osnovni cilj državne Agencije za unaprijeđenje stranih ulaganja u BiH jeste promoviranje projekata stranim ulagačima, ali i pružanje asistencije u uklanjanju svih barijera koje mogu predstavljati smetnju za ulaganje stranog kapitala u Bosnu i Hercegovinu. Projekti kojima FIPA daje prioritet su projekti iz oblasti proizvodnje, istraživanja, razvoja i turizma.

Prema riječima direktora FIPA-e, strana ulaganja u Bosni i Hercegovini nisu beznačajna i u periodu od 2000. do 2008. godine njihova vrijednost procjenjena je na oko 2,5 milijardi eura i iako, možda, tako ne izgleda, najveći dio stranih ulaganja odnosi se na proizvodnju, gdje je uloženo 35% ukupnih sredstava. Direktor Bašić je ovom prilikom ,takođe, napomenuo da je Bosna i Hercegovina jedina zemlja u regiji koja je, i pored recesije, zabilježila porast stranih ulaganja u prva četiri mjeseca ove godine.

fipa220509_b3.jpg

Ovom prilikom prikazani su i reklamni spotovi pod nazivom ‘Enjoy life – Bosnia and Herzegovina’ i ‘Enjoy business – Bosnia and Herzegovina’ namijenjeni prezentaciji prirodnih, privrednih i turističkih potencijala naše zemlje u inostranstvu.

Kao i mnogo puta do sada i ovom prilikom istaknut je problem povezanosti našeg kantona sa ostalim dijelovima zemlje i regiona, što se, prvenstveno, odnosi na izgradnju brze ceste Goražde – Sarajevo, a čijom realizacijom bi bile uklonjene i najveće prepreke za razvoj ovog, trenutno, najnerazvijenijeg kantona u Federaciji.

fipa220509_b2.jpg

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.