• OBJAVLJENO: 18.10.2012.
Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde učestvuje u projektu „Volontiraj-kreditiraj“
Pedeset srednjoškolaca danas radilo u Vladi, njenim ministarstvima i službama

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i ove godine podržala je projekt Udruženja Infohause iz Sarajeva pod nazivom „Volontiraj-kreditiraj 2012“, u kojem učestvuju učenici iz Mješovite srednje škole „Enver Pozderović“, Srednje tehničke škole „Hasib Hadžović“ i Srednje stručne škole „Džemal Bijedić“ u Goraždu.

Priliku da odrade jedan dan u Vladi BPK-a, njenim službama direkcijama i upravama danas je dobilo 50 goraždanskih srednjoškolaca, dok je 5 učenika na ovaj Socijalni dan uposlio BH Telecom-Direkcija Goražde.

Goraždanske učenike sa koordinatorom ovog projekta profesorom Admirom Kurtovićem, jutros je na početku radnog dana u zgradi Vlade BPK Goražde pozdravio premijer BPK-a Goražde dr. Alija Begović. On je mladima poželio uspješan rad, te izrazio nadu da će im ovaj radni dan koji će provesti u institucijama Kantona poslužiti kao smjernica u budućem školovanju, odnosno njihovom opredijeljenju kojim će se zanimanjem baviti. Premijer Begović pohvalio je i projekt Udruženja „Infohause“ iz Sarajeva te kazao da će Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i ubuduće podržavati ovaj i njemu slične projekte, jer oni doprinose da se uspostavi što čvršća i kvalitetnija saradnja između vladinog i nevladinog sektora.

Na šesti Socijalni dan, preko 2000 učenika iz 135 srednjih škola u Bosni i Hercegovini danas su školske klupe zamijenili radnim mjestima.

U Goraždu 18 poslodavaca (Kabinet premijera, osam kantonalnih ministarstava, dvije službe, dvije kantonalne uprave, po jedna Direkcija i Agencija u Vladi BPK-a Goražde, te Direkcija BH Telecoma i Dom za stara i iznemogla lica), jutros su širom otvorili vrata mladim zaposlenicima te ih upoznali sa djelokrugom svog rada i radnim zadacima. Nasmijana i mlada lica promijenila su zakratko njihovu svakodnevnicu te unijela svježinu u ozbiljnu, radnu atmosferu.

A, priliku i čast da zamijene premijera, odnosno da vide kako izgleda njegov radni dan, dobili su ove godine Lejla Heto  i Edo Kanlić, učenici iz Srednje tehničke škole “Hasib Hadžović” i Mješovite srednje škole “Enver Pozderović “.

Sveukupan iznos od zarađenih  dnevnica( 20,00 KM po učeniku) biće uplaćen na jedinstven  žiro-račun Fonda iz kojeg će se finansirati najbolji projekti škola – učesnica, koje oni napišu i predstave na Sajmu kreditiranja.

Glavni cilj projekta “Volonitiraj-kreditiraj” je jačanje kapaciteta mladih kako bi bili u mogućnosti da preuzmu odgovornost za svoju profesionalnu budućnost, razvoj lokalne zajednice ali i poboljšanja statusa mladih u cjelini.

Podciljevi ovog projekta jesu i uspostavljanje kontakta između sadašnjih i budućih profesionalaca, te učenika i lokalne zajednice kako bi učenici mogli promovisati solidarnost i volonterizam kao trajne vrijednosti u zajedničkom radu.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.