• OBJAVLJENO: 06.11.2012.
Objavljen Javni poziv za prikupljanje projekata i aplikacija za izgradnju i uređenje šehidskih mezarja i spomen obilježja
Prioritet uređenje šehidskih mezarja na prostoru Republike Srpske i izgradnja spomen obilježja u općinama Goražde i Foča-Ustikolina

U skladu sa Programom utroška sredstava iz kantonalnog budžeta, Ministarstvo za boračka pitanja BPK Goražde početkom mjeseca novembra objavilo je Javni poziv za prikupljanje zahtjeva i programa za dodjelu sredstava za izradu, dogradnju i uređenje spomen obilježja. Za ovakve projekte izdvojena su finansijska sredstva u iznosu od 67.000 KM, a Javni poziv otvoren je 15 dana.

Prema riječima ministra za boračka pitanja Zijada Brige, pravo učešća na Javni poziv imaju sva boračka udruženja, vjerske zajednice i grupe građana koji žele dostaviti svoje aplikacije. Nakon zatvaranja Javnog poziva, komisija koju je formiralo Ministarstvo odlučiće o projektima koji će se finansirati.

„ Prioritet je uređenje šehidskih mezarja na prostoru Republike Srpske koja do sada nisu obuhvaćena ranijim programima i mi ćemo težište aktivnosti usmjeriti u tom pravcu. Već od ranije postoje inicijativa Organizacije porodica šehida i poginulih boraca i još nekih boračkih udruženja za uređenje šehidskih mezarja na prostoru općine Rogatica, u mjestu Seljani, šehidsko mezarje u Kopačima i Foči. Takođe, imamo zahtjeve općina Goražde i Foča- Ustikolina, a odnose se na izgradnju spomen obilježja. U Goraždu to je spomen obilježje poginuloj djeci u proteklom ratu i smatramo da je to projekat koji u svakom slučaju treba podržati, a isto tako i izgradnju centralnog spomen obilježja na području općine Foča-Ustikolina.  Ova aktivnost zahtijeva stalno angažovanje, vrijeme čini svoje i određene štete postoje već na ranije izgrađenim spomen obilježjima i mi ćemo u budućnosti planirati sredstva kako bismo mogli blagovremeno intervenisati i spomen obilježja održavati na jednom nivou na kojem to zaista treba da budu- izjavio ministar za boračka pitanja u Vladi BPK Goražde Zijad Briga.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.