• OBJAVLJENO: 16.09.2009.
Treći krug Javne rasprave o Nacrtu zakona o novčanim podsticajima u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom razvoju

Rasprava rezultirala brojnim primjedbama na ponuđeni Nacrt zakona

javra-rasprava-160909-b2.jpg

Nakon javnih rasprava u općinama Foča-Ustikolina i Pale-Prača danas, 16.09.2009. godine, u organizaciji Ministarstva za privredu, održana je treća Javna rasprava o Nacrtu zakona o podsticajima u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, kojoj su pored stručnih saradnika za poljoprivredu, predvođenih resornim ministrom Mustafom Kurtovićem, prisustvovali i brojni poljoprivredni proizvođači sa područja BPK Goražde, te nekoliko poslanika iz kantonalne Skupštine.

javra-rasprava-160909-b3.jpg

javra-rasprava-160909-b4.jpg

Obaveza donošenja Zakona o novčanim podsticajima u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom razvoju uslijedila je nakon donošenja istog zakona na nivou Federacije, kojim će se na jedinstven način regulisati brojni problemi iz ove oblasti i čiji je krajnji cilj unaprijeđenje poljoprivredne proizvodnje i poboljšanje standarda poljoprivrednih proizvođača u našoj zemlji.

Cjelokupna rasprava protekla je u međusobnoj diskusiji prisutnih i rezultirala je brojnim primjedbama na pomenuti zakon. Slične primjedbe mogle su se čuti i na ranije održanim raspravama, a uglavnom se odnose na uvođenje podsticaja na neke od poljoprivrednih djelatnosti koje nisu bile obuhvaćene prvobitnim prijedlogom, kao što su tov pilića, uzgoj i proizvodnja purećeg mesa, proizvodnja i prerada mesa i mesnih prerađevina, proizvodnja sadnica autohtonih vrsta voća i sl.

O nekim od prijedloga koje su davali učesnici prethodnih javnih rasprava Mirsad Hubanić, savjetnik ministra za privredu kaže:

„Izričita primjedba u obje općine, Pale-Prača i Foča-Ustikolina, bila je da se na neki način fiksira koji je to procenat budžeta određen za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji, da jednostavno, imamo taj minimalni procenat od 3%., To ja lično i Ministarstvo privrede podržavamo, jer ako se jednog dana zakonom odredi da je to 3% od ukupnog budžeta, onda sva procedura vezano za pripremu programa podsticaja, između ostalog, procedura o dodjeli novčanih sredstava u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, teći će mnogo brže i jednostavnije, tako da ćemo mi jednostavno onog momenta kada se usvoji budžet kantona, po automatizmu, znati koji je to iznos koji se predviđa za razvoj poljoprivrede i ruralnog razvoja u našem kantonu. Svakako, to će biti mnogo veći iznos nego što je u ovoj godini, jer 550. 000 KM nije uopće iznos sa kojim se možemo pohvaliti, međutim, u periodu recesije, u periodu kad se na svim stavkama pravi redukcija nekih troškova, i to je iznos kojim ne možemo biti nezadovoljni, ali sa druge strane poljoprivreda i ruralni razvoj, stvarno, zaslužuju mnogo više, obzirom na ostale kantone. Na kraju krajeva, moramo se malo ugledati na međunarodnu zajednicu koliko oni vode računa i koliko oni izdvajaju za poljoprivredu i ruralni razvoj.“

Na kraju ove javne rasprave dogovoreno da se sve primjedbe, prijedlozi i sugestije dostave Ministarstvu privrede u pisanoj formi, kako bi se one objedinile i proslijedile Skupštini BPK Goražde u cilju donošenja što kvalitetnijeg zakona koji će regulisati ovaj segment poljoprivredne djelatnosti.

javra-rasprava-160909-b5.jpg

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.