• OBJAVLJENO: 22.09.2009.
Svečano obilježen

DAN BPK I OPĆINE GORAŽDE

1-na-centralnom-spomen-obiljezju-b.jpg

Datum 18.septembar 1992.godine, kada su jedinice Armije BiH prvi put oslobodile Goražde od neposrednog okruženja neprijatelja, zlatnim je slovima upisan u istoriju grada Goražda i Bosansko-podrinjskog kantona i svjedočanstvo je herojskog otpora njegovih branilaca, ali i svih njegovih stanovnika. Ovaj datum ostaće trajno zabilježen kao datum kada su jedinice 1., 31., i 43. Drinske udarne brigade Armije BiH i jedinica u njihovom sastavu, u blistavoj i herojskoj pobjedi, nakon 40 dana neprekidne borbe u operacijama „Krug“ i „Drina“ prvi put oslobodile Goražde, stvorivši više od 600 km² slobodne teritorije, po čemu je Goražde dobilo slavni epitet grada-heroja.

Osamnaesti septembar, Dan Bosansko -podrinjskog kantona i općine Goražde i ove godine obilježen je bogatim i sadržajnim programom.

Program obilježavanja ovog velikog datuma započeo je na centralnom spomen obilježju braniocima grada. O heroizmu boraca Armije BiH, junaštvu svih stanovnika Goražda i pobjedi koja je zauvijek ušla u istoriju BiH i istoriju ratovanja, obavezi da čuvamo uspomenu na pale junake, budemo bliski jedni drugima i radimo za budućnost, govorili su ministar za boračka pitanja BPK Dževad Adžem, ratni komandanti Istočno-bosanske operativne grupe Armije BiH, pukovnik Ferid Buljubašić i 1.slavne Višegradske brigade, Ahmed Sejdić. Na manifestaciji su se okupljenima obratili i premijer BPK Nazif Uruči i načelnik općine Goražde Muhamed Ramović.

1-na-centralnom-spomen-obiljezju-b1.jpg

1-na-centralnom-spomen-obiljezju-b2.jpg

Cvijeće na centralno spomen obilježje položile su delegacije boračkih organizacija, djece poginulih boraca i šehida, izvršne i zakonodavne vlesti BPK i općina u njegovom sastavu, muftijstva, te počasni konzul BiH u Turskoj A .Kemal Baysak. Potom je uslijedio obilazak šehidskih mezarja na grobljima Kolijevke, Omeđak, Baćci i Glamoč.

1-na-centralnom-spomen-obiljezju-b3.jpg

U sklopu programa obilježavanja 18. septembra, u Gradskoj dvorani održan je malonogometni turnir u kojem su učešće uzele osnovne i srednje škole. Pobjednici turnira u konkurenciji osnovnih škola bili su učenici OŠ „Husein ef. Đozo”, dok su u konkurenciji srednjih škola prvo mjesto osvojili učenici STŠ „Hasib Hadžović. „ Na mostu „Alija Izetbegović” održan je jedinstven performans, kojeg su zajednički izveli Udruženja „Vejk Up” i „Yildiz”, a u njemu su učešće uzeli i učenici osnovnih škola „Husein ef Đozo” i „Fahrudin Fahro Baščelija”. U okviru perfomansa najmlađi su uputili poruke mira i prijateljstva, a u Drinu je bačeno cvijeće, u znak sjećanja na poginule branioce.

U Gradskoj galeriji je postavljena izložba ratnih fotografija i ručno rađenog naoružanja, koju je otvorio ratni komandant 31. Drinske brigade Abduselam Sijerčić Pelam, a čiji su organizatori bili UG Veterani rata i Općina Goražde, dok je veliku pažnju građana privukla i pokazna vježba specijalnih jedinica CZ, koja je održana na Trgu branilaca, Gradskom mostu i u Omladinskoj ulici.

Na svečanoj akademiji, upriličenoj povodom 18. septembra, govorili su predsjedavajući skupštine BPK-a prim.dr Alija Begović, premijer Nazif Uruči, predsjedavajuća OV Goražde prim.dr Vesna Nemec Klisura, načelnik općine Goražde Muhamed Ramović, predsjedavajući OV Pale Prača Fuad Crnčalo, te načelnici općina Pale- Prača i Foča- Ustikolina, Asim Zec i Zijad Kunovac.

Predsjedavajuća OV Vesna Nemec Klisura uručila je najveća priznanja koje dodijeljuje Općina Goražde. Zlatna plaketa je, na osnovu odluke Općinskog vijeća Goražde, dodijeljena studentu Jasminu Hasanoviću, za izuzetan kreativan rad i afirmaciju građanskih, obrazovnih i kulturnih vrijednosti, te ostvarenje međunarodnih priznanja. Posebno priznanje, plaketa Počasni građanin, dodijeljena je počasnom konzulu BiH u Turskoj A. Kemalu Baysaku, za izuzetan doprinos u afirmaciji bh-a kulture i tradicije u Turskoj, kao i povezivanje i uspostavljanje prijateljskih odnosa općine Goražde sa općinama u Turskoj.

Nakon akademije, malobrojna publika imala je priliku da prisustvuje koncertu orkestra Sinana Alimanovića, na kome je kao gošća nastupila Lejla Hrelja.

U sklopu programa obilježavanja 18. septembra, u organizaciji KK Goražde, održan je tradicionalni, VII po redu Memorijalni košarkaški turnir „Damir Kanlić Žućo”, te okrugli sto na temu “Goražde 1991-2009” u kome su učestvovali mladi, dok je u nedjelju, 20.septembra u Vitkovićima otvoreno spomen obilježje, hair česma u čast poginulih pripadnika 7.bataljona i civilnih žrtava sa ovog prostora.

GALERIJA: “18.septembar 2009. godine-Dan BPK i opcine Gorazde”

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.