• OBJAVLJENO: 25.09.2009.
Održan sastanak sa predstavnicima poljoprivrednih proizvođača sa područja našeg kantona

Nepostojanje kapaciteta za otkup i nedostatak tržišta i dalje najveći problem

otkup-poljoprivrednih-prozvoda-b.jpg

U organizaciji Ministarstva za privredu danas, 25.09.2009. godine, u Velikoj sali resornog ministarstva održan je sastanak na kojem je razmatrana problematika otkupa i plasmana viška poljoprivrednih proizvoda na području BPK Goražde. Sastanku su, pored predstavnika organizatora, prisustvovali i brojni poljoprivredni proizvođači, predstavnici udruženja poljoprivrednika, te predsjednici nekoliko mjesnih zajednica.

otkup-poljoprivrednih-prozvoda-b1.jpg

otkup-poljoprivrednih-prozvoda-b2.jpg

Nakon uvodnih riječi savjetnika ministra za pitanja iz oblasti poljoprivrede Mirsada Hubanića, započela je diskusija u kojoj su izneseni najveći problemi sa kojima se susreću poljoprivrednici kada je u pitanju otkup i plasman viška poljoprivrednih proizvoda.

Prema onome što se moglo čuti, ključni problem je u nedostatku organizovanog otkupa poljoprivrednih proizvoda i nepostojanju otkupnih stanica i hladnjače, preko kojih bi se ovi proizvodi plasirali na tržište. Međutim, u uslovima ogromne konkurencije na tržištu, u obzir treba uzeti i druge bitne faktore koji utiču na plasman proizvoda, a koji se ogledaju u postizanju odgovarajućeg kvaliteta proizvoda i ispunjavanju drugih uslova za postizanje konkurentnosti.

Kako bi se bar donekle riješio problem plasmana poljoprivrednih viškova, a sa kojim se poljoprivrednici iznova susreću svake godine, učesnici sastanka usaglasili su se da je, potrebno sačiniti spiskove svih proizvođača sa područja našeg kantona koji ostvaruju tržišne viškove, kako bi se dobio detaljan prikaz o kojim proizvodima i količinama se radi, kao i da se, u saradnji sa regionalnim udruženjem voćara „Drina“, napravi analiza istih tih podataka za proizvođače voća.

Na sastanku je pokrenuta i inicijativa za pronalaženje odgovarajućih lokacija za otvaranje mini tržnica, odnosno punktova na magistralnim putovima, na kojima bi sami proizvođači mogli prodavati svoje proizvode, a predloženo je i da se sa velikim goraždanskim trgovačkim centrima pokuša dogovoriti otkup jednog dijela tržišnih viškova, putem kompenzacije.

otkup-poljoprivrednih-prozvoda-b3.jpg

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.