• OBJAVLJENO: 28.10.2009.
U Goraždu održan trening o temi „Pripremni kursevi za razvoj projekata i upravljanje projektima koje finansira Evropska Unija“

Efikasnijom administracijom do bržeg pristupa evropskim fondovima

trening-eu-281009.jpg

Ministarstvo za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, u saradnji sa Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ambasadom Velike Britanije, 28.10.2009.godine upriličilo je trening o temi „Pripremni kursevi za razvoj projekata i upravljanje projektima (modul 7) koji finansira Evropska Unija“. Trening su održali predstavnici EPIC centra iz Londona, John Bedingfield i Alison Mc Lenn. Trening je upriličen za predstavnike lokalne vlasti, općinske zvaničnike, nevladine organizacije i predstavnike poslovnih organizacija, te predstavnike drugih organizacija na nivou zajednice, koji mogu biti dio lokalnog partnerstva prilikom apliciranja za EU fondove i učesnici u procesu.

trening-eu-281009b.jpg

Prema riječima savjetnika ministra za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde iz oblasti poljoprivrede Mirsada Hubanića, cilj današnjeg treninga je da se upoznaju neki osnovni principi koji se koriste u izradi i kontroli projekata iz bilo kojeg segmenta poljoprivredne proizvodnje, ruralnog razvoja i projekata, uopšte, koji se pripremaju.

trening-eu-281009b1.jpg

– Važno je napomenuti da su nam, danas, na raspolaganju nekoliko eksperata koji su, praćeni iskustvima u Evropskoj uniji, radili na kontroli i izradi projekata, odnosno, pripremi država za ulazak u Evropsku uniju, kao što su Bugarska, Mađarska, Češka Republika itd.- naglasio je, ovom prilikom, gospodin Hubanić.

– Puni pristup evropskim fondovima Bosna i Hercegovina može očekivati tek kad joj se odobri status zemlje kanditatkinje Evropske unije, a sve do tada to nije moguće.

Dok se ne odobri kandidatura, postoji nešto što se zove djelimično finansiranje i upravo je to ono čemu je posvećena ova radionica. Znači, ljudi se uče tim praksama i procedurama kako na najbolji mogući način mogu koristiti prelazni oblik djelimičnog finansiranja. Brzina te promjene, brzina kretanja sve izvjesnijoj kandidaturi i ,naravno, sve izvjesnijem pristupu fondovima, zavisiće od toga koliko bude efikasna administracija, zavisiće od toga koliko država i regionalni, odnosno, entitetski nivoi uspostave takve sisteme koji obezbjeđuju punu kontrolu trošenja sredstava- kazao je John Bedingfield, predstavnik EPIC centra.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.