• OBJAVLJENO: 28.11.2012.
Privredna komora i Vlada BPK Goražde
Dvodnevni seminar o korištenju sredstava iz pretpristupnih fondova

U organizaciji kantonalne Privredne komore, u saradnji i pod pokroviteljstvom Vlade Bosansko-podrinjskog kantona, u Goraždu se danas i sutra održava Seminar o pisanju projektnih prijedloga za korištenje sredstava iz pretpristupnih fondova Evropske unije.

Pored prezentacije o samom Instrumentu pretpristupne pomoći za BiH, na ovom seminaru bit će obrađeni i svi elementi aplikacijskog obrasca za učešće u programima koje finansira Evropska unija, a učesnicima će biti omogućeno da se upoznaju sa svakom fazom pripreme projektnog prijedloga za IPA sredstva.

– Analizirajući do sada urađene projekte na nivou države BiH, Federacije, pa i nekih kantona u sastavu Federacije, došli smo do zaključka da je sa područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde veoma malo projekata upućeno prema Evropskoj uniji za korištenje sredstava u okviru prekogranične saradnje. Obzirom da Bosna i Hercegovina ide ka dobijanju statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i da se otvara treća linija, linija koja će, bez potrebe prekogranične saradnje, finansirati ruralni razvoj, regionalni razvoj i razvoj ljudskih resursa i potencijala, očekujemo da će polaznici Seminara naučiti da prepoznaju ideje i ovladaju praksama kako u cjelosti pratiti projekat, od samog objavljivanja, povlačenja sredstava pa do njegove realizacije.

Ovaj seminar organizovali smo u saradnji sa Vladom BPK Goražde i on je u cjelosti besplatan. Trajat će dva dana i ja svakako očekujem da ćemo nakon njega imati više projekata i da će nam iskustvo koje danas steknemo omogućiti da neki naši projekti prođu i da naša zajednica, kanton i opštine u njegovom sastavu, odnosno sva javna preduzeća, ustanove, privredna društva, poduzetnici i obrtnici mogu očekivati da bi određena nepovratna sredstva iz Evropske unije bila dostupna i nama – kazao je danas v.d. predsjednika Privredne komore Dževad Terović.

Uspješan rad učesnicima ovog seminara danas je poželio premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde dr. Alija Begović. On je kazao da će Vlada u narednom periodu nastojati da okupi tim mladih stručnjaka koji će kroz projekte raditi na unaprjeđenju Bosansko-podrinjskog kantona.

Seminar je organizovan za uposlene u javnim preduzećima i ustanovama, organima kantonalne uprave i općinskim službama, vladinim i nevladinim organizacijama, udruženjima kao i za poduzetnike i obrtnike, a predavači na ovom dvodnevnom seminaru bit će Edina Kurtić, vanredni profesor na Katedri za poduzetništvo i menadžment na Ekonomskom fakultetu u Tuzli i Suad Selimović iz Privredne komore Tuzlanskog kantona.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.