• OBJAVLJENO: 12.01.2010.
Press konferencija u kantonalnom Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport

Kredite dobilo 270 studenata

min-obrazovanje-120110-b.jpg

Ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Alma Delizaimović održala je 12.01.2010.godine press konferenciju na kojoj su javnosti predstavljeni Izveštaj Komisije za provođenje Konkursa za dodjelu kredita redovnim studentima dodiplomskog studija i Odluka Vlade BPK-a o odobravanju kredita redovnim studentima sa područja Bosansko-podrinjskog kantona za studijsku 2009/2010 godinu. Press konferenciji prisustvovala je i stručna saradnica za obrazovanje i član Komisije za provođenje konkursa Emira Drakovac.

min-obrazovanje-120110-b1.jpg

Na javni poziv za dodjelu studentskih kredita koji je objavljen 04.12.2009.godine prijavila su se 284 studenta sa područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, a nakon izvršenog bodovanja prema kriterijima koji su na snazi, pravo na studentski kredit u studijskoj 2009/2010 godini steklo je 270 studenata. Među njima nalazi se i 18 studenata koji spadaju u posebne kategorije i koji su bez bodovanja stekli pravo na kredit, a riječ je o učenicima generacije, studentima sa prosjekom ocjena većim od 9, studentima fizike, matematike i engleskog jezika, kao i djeci bez oba roditelja.

Kako je naglasila ministrica Delizaimović, mjesečni iznos potreban za isplatu jedne tranše studentskih kredita iznosi oko 42.000 KM, dok ukupna sredstva potrebna za školsku 2009/2010. godinu, uvažavajući činjenicu da će se podijeliti osam redovnih tranši studentskog kredita, iznose oko 340 000 KM. Mjesečni iznos kredita zavisi od godine studija i od deficitarnosti fakulteta, u skladu sa kriterijima o raspodjeli studentskih kredita koji su važeći i koji su na snazi, i kreće se u rasponu od 100 do 300 KM, s tim što studenti koji su ostvarili prosjek ocjena veći od devet imaju pravo na uvećanje pripadajućeg studentskog kredita 30%. Sa svakim studentom biće potpisan pojedinačan ugovor o kreditiranju. Potpisivanje ugovora sa studentima počinje sutra, prema utvrđenim terminima.

Ovom prilikom još jednom je naglašeno da se ovdje radi o kreditiranju i da je obaveza onoga koji studira da vrati kredit.

-Ugovor o kreditiranju se sklapa između davaoca i primaoca kredita, s tim da primalac kredita ukoliko po završetku studija zasnuje radni odnos u državnom organu koji se nalazi na prostoru Kantona, odnosno, ukoliko se vrati na prostor Kantona dužan je vratiti 50% kreditiranog iznosa. Ukoliko odluči da napusti Kanton i da se zaposli negdje drugo, onda mora vratiti cjelokupan kreditirani iznos. Ukoliko on nije u poziciji da vraća kredit, onda žirant to radi umjesto njega.- kazala je ministrica Delizaimović, koja je najavila da će kriteriji za dodjelu studentskih kredita u skorije vrijeme doživjeti određene promjene, kao i obavezu Ministarstva obrazovanja da prema zaključku Skupštine i zaduženju Vlade, uradi detaljnu analizu svih ugovora o kreditiranju, te ponudi prijedlog rješenja problema kreditiranja studenata sa područja BPK-a, te načine vraćanja zaduženja.

min-obrazovanje-120110-b2.jpg

min-obrazovanje-120110-b3.jpg

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.