• OBJAVLJENO: 15.01.2010.
U Ministarstvu za boračka pitanja

Potpisani ugovori za korisnicima sredstava za pomoć u sanaciji stambenih objekata

min-za-bor-pitanja-150110b.jpg

U organizaciji Ministarstva za boračka pitanja, 15. januara 2010. potpisani su ugovori sa korisnicima sredstava Vlade BPK-a za pomoć u adaptaciji i sanaciji stambenih objekata pripadnika boračke populacije.

Ugovore je potpisalo 19 korisnika, a za ovu svrhu izdvojeno je 82.000 KM. Maksimalan iznos po korisniku je 10.000 KM.

min-za-bor-pitanja-150110b1.jpg

Prema riječima Dževada Adžema, ministra za boračka pitanja u Vladi BPK, način rješavanja ovog pitanja razlikuje se od dosadašnjeg. Ministarstvo je prilikom zaključivanja ovog ugovora uvelo pravilo da korisnici neće moći slobodno raspolagati sredstvima, kao što je to do sada bio slučaj, nego će ona postati operativna nakon sklapanja ugovora sa nekom od građevinskih firmi sa prostora BPK.

min-za-bor-pitanja-150110b2.jpg

– Analize koje smo radili u vrlo kratkom periodu tokom protekle godine pokazuju da je u dosadašnjem periodu bilo dosta zloupotrebe, odnosno, nenamjenskog utroška sredstava. Lica koja su ranije dobila ova sredstva koristila su ih nenamjenski, za nabavku automobila ili u neke druge svrhe. Ovo je način da firmama sa ovih prostora koje raspolažu građevinskom operativom damo mogućnost da rade na prostoru BPK i da se dio sredstava kroz uplatu PDV-a ponovo vrati u budžet. Time ćemo stvoriti preduslove da i ubuduće Vlada može dati odgovarajuća sredstva licima kojima je potrebna pomoć.

Mi smatramo da je ovo jedini način koji će dati određene rezultate. Svi koji dobiju sredstva od građana ovog kantona moraće ih opravdati, sve do zadnjeg feninga.- naglasio je ministar Adžem, koji je kazao da će ovo biti pravilo i u narednom periodu.

min-za-bor-pitanja-150110b3.jpg

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.