• OBJAVLJENO: 20.01.2010.
Povratnicima donirani agregati za struju

potpisivanje-agretati-200110b.jpg

U organizaciji Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Regionalnog odbora za povratak u jugoistočnu Bosnu i Hercegovinu, 20.01.2010.godine potpisani su ugovori o dodjeli agragata za struju sa povratnicima kod kojih još nije riješen problem elektrifikacije u mjestima povratka.

Korisnici ove donacije obavezali su se da će donirane agregate za struju namjenski koristiti u mjestima povratka za proizvodnju električne energije za svoje potrebe, kao i da će agregate ustupiti i drugim povratnicima, komšijama pri realizaciji njihovih projekata koji prate proces povratka, te da agregate ne smiju otuđivati na bilo koji način u naredne tri godine.

potpisivanje-agretati-200110b2.jpg

– Ovo je aktivnost koja je planirana u Programu rada Ministarstva za 2009. godinu, gdje smo utvrdili da ima jedan značajan broj povratnika koji nakon 5 ili 6 godina povratka nemaju električnu energiju. U toku 2009. godine, mi smo u saradnji sa Regionalnim odborom za povratak odabrali 10 korisnika koji se nalaze u takvoj situaciji, koji do sada nisu ušli u neki program elektrifikacije koji se implementira sa nivoa Bosne i Hercegovine ili sa nivoa entiteta, kojima smo dodijelili agregate za proizvodnju električne energije za neke osnovne životne potrebe kako bi pomogli, bar djelimično, do momenta dok se to pitanje trajno ne riješi, jer postoji dogovor da se taj problem prioritetno riješi na nivou cijele Bosne i Hercegovine. Obzirom da taj projekat ide sporo, mi smo pokušali pomoći u rješavanju tog problema- kazao je ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Demir Imamović.

Prema riječima predsjednika Regionalnog odbora za jugoistočnu Bosnu Himza Bajrovića, veoma mali broj povratnika je koji nemaju električnu energiju.

– Problem je što se radi o pojedinačnim slučajevima koji više koštaju nego jedno cijelo naselje. Prema Memorandumu koji su potpisali svi nivoi vlasti, svaki povratnik bi trebao da ima električnu energiju, a pitanje je kad. Agregati koji su danas dodjeljeni povratnicima su jedna prijeka potreba do rješenja elektrifikacije u mjestima njihovog povratka.- ističe gospodin Bajrović.

potpisivanje-agretati-200110b32.jpg

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.