• OBJAVLJENO: 21.01.2010.
Održana sjednica Skupštine Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja BPK-a Goražde

I goraždanski borci se oštro protive uvođenju cenzusa na njihova primanja

sdnrp_b1.jpg
(Predsjednik SDNRP FBiH Dževad Rađo)

Odakle nekom pravo da čak i razmišlja o uvođenju cenzusa šačici najzaslužnijih ljudi. Zašto svi budžetski korisnici, izuzev sirotinje koja prima penziju od 296 KM, ne ide u taj cenzus? Premijer Mujezinović na televiziji govori kako mora imati toliku platu, jer ga posao košta zdravlja. Gospodine Mujezinoviću i druga gospodo, mi smo džaba dali svoje zdravlje i živote da bi vi imali gdje raditi – kazao je na sjednici Skupštine Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja BPK Goražde, predsjednik SDNRP FBiH Dževad Rađo, koja je održana 21.01.2010.godine u Goraždu.

sdnrp_b5.jpg
(“Zlatnim ljiljanima” se obratio Premijer BPK-a Nazif Uruči)

I na ovoj sjednici borci su se oštro usprotivili uvođenju cenzusa na njihova primanja, posebno nakon novih povećanja plaća funkcionerima na državnom nivou. Rađo ističe kako je aranžman sa MMF-om potpuni promašaj, kojeg je bez konsultacija sa Parlamentom, a kamoli sa stanovnicima koji će vraćati kredit, napravilo par ljudi u vrhu FBiH. – Normalne vlade ulažu u razvojne projekte, zapošljavaju ljude, a ovdje se dešava da pune budžet, govoreći kako nema para. A u budžetu pogledajte samo grantove koje su dali premijeru, dopremijerima i ostalima, jer je izborna godina i treba plaćati i podmićivati. Ili pogledajte, što niko nije obrazložio, 50 miliona budžetske rezerve. Imali smo poplave, i ovaj kraj je preživio velike štete od vjetrova i poplava, a vlada je rekla da za to nema para. Za što onda služi budžetska rezerva od 50 miliona – pita se Rađo.

sdnrp_b2.jpg

sdnrp_b3.jpg

Danas će u Sarajevu biti održana sjednica Upravnog odbora na kojoj će biti određen datum održavanja Skupštine SDNRP FbiH. – Stav je isti kao na vanrednoj skupštini. Nećemo dozvoliti daljnju degradaciju boraca i njihovih porodica. Ovo što je na sceni je ravno zločinu. Objašnjavaju nam kako nema para, uzimaju kredite da isplate svoje plaće i prošle sedmice ih na državnom nivou ponovo povećavaju. Prikazuju plaće od 2500 KM, a naknade koje dobijaju uz plaću su mnogo veće – poručuje Rađo. Predsjednik SDNRP BPK Derviš Hadžić očekuje dogovor sa Vladom FBiH, ali ako on izostane ratni heroji ponovo će organizirati proteste.

sdnrp_b4.jpg

sdnrp_b6.jpg
(Predsjednik SDNRP BPK Derviš Hadžić)

(piše: A.Bajramović)
Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.