• OBJAVLJENO: 03.12.2012.
Jutros održana 23.redovna sjednica Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde
Usvojen tekst odgovora na Obrazloženje zahtjeva za izglasavanje nepovjerenja Vladi BPK

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde održala je jutros 23.redovnu sjednicu. Sjednica je održana prije 5.vanredne sjednice Skupštine na čijem dnevnom redu se nalazi inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Članovi Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na ovoj sjednici utvrdili su Odgovor na Obrazloženje zahtjeva za izglasavanje nepovjerenja Vladi BPK i uputili ga Skupštini kantona. Uz tekst upućeni su i odgovori svim ministarstava u Vladi.

Vlada sve primjedbe navedene u inicijativi smatra krajnje neutemeljenim i netačnim.

Primjedbe poput onih da Vlada ne ispunjava preuzete obaveze prema socijalnom sektoru, zdravstvu, policiji, obrazovanju, poljoprivredi, stambenoj politici, studentima i boračkoj populaciji Vlada je u svom odgovoru odlučno demantovala te navela protivargumente.

Unatoč tome što smo zatekli vrlo loše stanje i veliki broj neplaćenih obaveza (nerealiziran transfer općinama za pet od šest mjeseci, neplaćene usluge iz februara u vezi sa prirodnom nesrećom, neplaćene tranše za fakultete za školsku 2012/2013. god. itd, sve svoje obaveze redovno izvršavamo, a između ostalih i obaveze prema korisnicima socijalne zaštite izvršavaju se redovno i u punom obimu”- navodi se između ostalog u odgovoru Vlade.

Vlada, takođe, ističe da je ublažila katastrofalno stanje u Domu za stara i iznemogla lica i u Kantonalnoj bolnici Goražde, u kojima su u potpunosti sanirani dugovi po osnovu neuplaćenih doprinosa, te je kroz sanacioni program data snažna potpora ovim institucijama.

I pored velikih finansijskih teškoća u kojima se BPK nalazi, redovno se izmiruju sve obaveze koje se odnose na poboljšanje statusa boračkih populacija, kao i obaveze prema RVI proistekle iz skupštinske Odluke a koja se odnosi na isplatu razlike invalidnine umanjene ili ukinute u postupku revizije. Izmireni su i svi studentski krediti za 2011/2012. školsku godinu, izvršena nabavka udžbenika za 825 osnovaca, obezbjeđen prijevoz, isplaćen veći dio duga prema fakultetima,  stoji u odgovoru Vlade.

Vlada, takođe,  ističe da se zbog nedoznačavanja sredstava sa viših nivoa vlasti nisu mogli realizovati planirani programi podsticaja za industriju, obrt, poljoprivredu, ruralni razvoj i turizam, ali se ipak uspio realizovati  dio programa podsticaja za poljoprivredu koji se odnosi na kontinuiranu isplatu podsticaja za mlijeko, podsticaja za plasteničku proizvodnju, za subvencioniranje doprinosa za registrovane poljoprivredne prozvođače i niz drugih podsticaja.

Privedene su kraju i sve pripreme za početak izgradnje zgrade za mlade.

Kad je riječ o obezbjeđivanju granta od Vlade Federacije, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde ističe da su bili bezuspješni svi njihovi napori da se sastanu sa premijerom Federacije BiH.

“ Ovim činom oni su diskreditovali i ponizili sve građane BPK, i Vlada BPK ne može na sebe prihvatiti odgovornost za zanemarivanje građana BPK i njihovih zakonskih prava od strane Vlade Federacije. Intervenirali smo i preko ambasadora, OSCE-a i na druge načine, ali bezuspješno, jer se neki zvaničnici postavljaju iznad i naroda i zakona” – stoji, između ostalog, u tekstu odgovora na Obrazloženje zahtjeva za izglasavanje nepovjerenja Vladi BPK kojeg je Vlada usvojila na današnjoj 23.redovnoj sjednici i uputila Skupštini kantona.

Tekst odgovora Vlade BPK na Obrazloženje zahtjeva za izglasavanje nepovjerenja Vladi BPK

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.