• OBJAVLJENO: 22.01.2010.
Održana treća javna rasprava o nacrtu Programa o podsticaju u poljoprivrednoj proizvodnji u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde

Za ovu godinu planirana sredstva u visini od 550.000 KM

podsticaj-u-poljoprivrednoj-prozvodnji-b-220110.jpg

U organizaciji Ministarstva za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde 22.01.2009. godine održana je javna rasprava o nacrtu Programa o podsticaju u poljoprivrednoj proizvodnji za 2010. godinu. Prije općine Goražde, javne rasprave upriličene su i u općinama Foča-Ustikolina i Pale-Prača. Pored velikog broja poljoprivrednih proizvođača sa prostora našeg kantona i predstavnika udruženja poljoprivrednih proizvođača, javnoj raspravi prisustvovao je i ministar za privredu u Vladi BPK-a Mustafa Kurtović.

podsticaj-u-poljoprivrednoj-prozvodnji-b1-220110.jpg

Javna rasprava upriličena je s ciljem prezentacije ovog programa, koji prema riječima ministra Kurtovića, predstavlja veoma važan dokument u oblasti poljoprivrede. Sredstva za ovaj program planirana su u budžetu u iznosu od 550.000KM i ona su po mišljenju poljoprivrednika ali predlagača, nedovoljna za razvoj ove grane privrede.

„Smatram da su ova sredstva u iznosu od 550.000 KM svakako nedovoljna za razvoj i unaprijeđenje poljoprivrede. Program podsticaja planiran je u skladu sa Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju i mi ćemo u svakom slučaju, u rebalansu budžeta tražiti dodatni dio sredstava. Naši prioriteti bit će usmjereni na podsticaje za proizvodnju svježeg kravljeg mlijeka, gdje imamo zahtjeve da podsticaji i sa federalnog i kantonalnog niovoa budu u iznosu 20 feninga. Takođe, tražićemo povećanja i po osnovu držanja osnovnog stada ovaca i koza te na ime podsticaja zasnivanja novih zasada voćnjaka“ – kazao je ministar Kurtović.

podsticaj-u-poljoprivrednoj-prozvodnji-b2-220110.jpg

podsticaj-u-poljoprivrednoj-prozvodnji-b3-220110.jpg

U tom kontekstu, iz Ministarstva privrede najavljuju aktivniji nastup prema resornom Federalnom ministarstvu s ciljem obezbjeđenja dodatnih sredstava za unaprijeđenje poljoprivredne proizvodnje na ovim prostorima.

Sličnog mišljenja bio je i predsjednik Udruženja poljoprivrednika BPK Goražde Avdo Muslimović.

„Nismo nikako zadovoljni planiranim podsticajima u ovoj godini. Mi smo na osnovu zakonskih propisa tražili i zahtijevali da na ime poljoprivrede i poticaja bude izdvojeno 4%, a dobili smo svega nešto više od 1%.To su, svakako, nedovoljna sredstva i sada je teško reći kako i na koji način rasporediti planiranih 550.000 KM kada je, realno, za ovu granu privrede neophodno od 1-1,2 miliona maraka“- kazao je predsjednik Udruženja poljoprivrednika.

podsticaj-u-poljoprivrednoj-prozvodnji-b4-220110.jpg

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.