• OBJAVLJENO: 28.01.2010.
Press konferencija u Upravi za inspekcijske poslove BPK-a Goražde

U 2009.godini generalno ostvareno sve što je planirano

inspekcija-280110b.gif

Direktor Uprave za inspekcijske poslove Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Midhat Hadžiomerović održao je 28.01.2010. godine press konferenciju na kojoj su sumirani rezultati i aktivnosti kantonalne inspekcije u 2009.godini te predočeni aktuelni i planirani zadaci u ovoj godini.

Uprava za inspekcijske poslove BPK-a Goražde, prema riječima direktora Hadžiomerovića, ostvarila je u 2009.godini generalno sve ono što je planirano.
-Ima dijelova sa kojima smo apsolutno zadovoljni, a ima i nekih segmenata gdje nismo uradili posao onako kako smo planirali. Razlozi su sastavljeni iz više segmenata i ne može se unilateralno gledati na neki problem. – ističe gospodin Hadžiomerović, koji je izrazio zadovoljstvo što je Uprava u 2009.godini uspjela da ostvari pristup Centralnom registru prekršajnih novčanih kazni, a sukladno s tim, da obezbijedi i adekvatnu informaciono-tehničku opremu za implementaciju ovog programa.
S ciljem dizanja kompletnog poslovanja na veći nivo, kantonalna Uprava za inspekcijske poslove planira nabavku softvera za ovu opremu, kao i prijem adekvatnog IT stručnjaka.
Direktor Hažiomerović nada se da će se u ovoj godini, uz pomoć Vlade i Skupštine kantona, riješiti i dugogodišnji problem popune radnog mjesta građevinskog inspektora.

inspekcija-280110b1.jpg

inspekcija-280110b2.jpg

-Vrlo indikativan podatak što se tiče kantonalne Uprave za inspekcijske poslove, sa svim ovim opterećavajućim i olakšavajućim faktorima koji nam se vrlo često imputiraju, kako u javnosti tako i putem medija, to je dio da smo imali jednog izvršioca na poslovima elektro – energetske inspekcije, koji je radio par mjeseci i poslije toga odustao od tog angažmana iz razloga što nije bio najsigurniji da li može obavljati posao kvalitetno, onako kako je on mislio da to treba da se radi. To je, stvarno, klasičan primjer toga u kakvom okruženju neki inspektori rade i sa kojim problemima se suočavaju u nekim situacijama na koje mi ne možemo uticati, ali strašne imaju refleksije na poslove koje mi radimo i koje obavljamo i koje nam je zajednica dala u zadatak- istaknuo je direktor Hažiomerović, koji je pored redovnih aktivnosti inspekcije, naveo da će jedan od njihovih glavnih prioriteta biti završavanje poslova koji su ostali iz prošle godine, te adekavatno provođenje rješenja kantonalnih inspektora, uz maksimalno moguće aktivnosti za popunjavanje upražnjenih radnih mjesta.

Na press konferenciji bilo je riječi i o rješavanju problema „ male pijace“, kontroli živežnih namirnica, kao i o problemima rada na „crno“.
-Ja bih ovom prilikom da se osvrnem i na dio kada je u javnosti plasirana informacija da je pojačano radioaktivno zračenje na lokalitetu Haldišta. Međutim, ja ne znam da li je obavještena javnost da je državni inspektor, čiji je to posao, dolazio na lice mjesta i uz asistenciju naših kantonalnih inspektora, izvršio ispitivanja i mjerenja, te da je konstatovao da nema pojačane doze radioaktivnog zračenja. Sve su to situacije gdje smo mi morali da reagujemo i u pitanjima kada smo imali direktne nadležnosti, kao i u pitanjima kada nismo imali direktnu nadležnost, a sve u cilju obezbjeđenja nekog normalnog okruženja, zdravog okruženja za pripadnike lokalne zajednice- naglašava direktor kantonalne Uprave za inspekcijske poslove.

Direktor Hažiomerović ukazao je i na činjenicu da kad je riječ o kontroli rada na „crno“ koji je provodila Federalna uprava za inspekcijske poslove na području Bosansko-podrinjskog kantona, ovaj kanton ostvario najbolje rezultate.

– Kada je u pitanju poštivanje zakonskih propisa mi smo u Federaciji trenutno najbolji u tom dijelu. Normalno, trudićemo se da poboljšamo situaciju i da je održimo koliko budemo mogli i koliko budemo imali kapaciteta. – riječi su Midhata Hadžiomerovića, direktora Uprave za inspekcijske poslove BPK-a Goražde.

inspekcija-280110b3.jpg

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.