• OBJAVLJENO: 10.02.2010.
Sjećanje na lik i djelo rahmetli Ferida Dizdarevića i njegovih saboraca

sjecanje-na-ferida-dizdarevica_b.jpg

Kao i ranijih godina, i ove godine obilježena je godišnjica pogibije komandanta 43. Drinske udarne brigade Ferida Dizdarevića i njegovih saboraca. Tim povodom, u organizaciji Udruženja veterana rata, Zelenih beretki i Patriotske lige BPK Goražde, u goraždanskom Centru za kulturu održan je Okrugli sto posvećen liku i djelu rahmetli Ferida Dizdarevića i njegovih osam saboraca, koji su 09. i 10. februara 1994. godine dali svoje živote za odbranu Goražda i njegove šire teritorije.

Obilježavanju 16. godišnjice pogibije pripadnika Interventog voda 43. Drinske udarne brigade prisustvovao je veliki broj naših sugrađana, pripadnika udruženja boračkih populacija te članova porodica poginulih boraca. Tom prilikom evocirane su uspomene i sjećanja na herojsku odbranu Goražda te istaknute zasluge najhrabrijih među hrabrima koji su za odbranu ovog prostora žrtvovali svoje živote, a u prilog tome govori i činjenica da su četiri pripadnika Interventnog voda 43. DUB-e posthumno odlikovani najvećim ratnim priznanjem „Zlatni ljiljan“.

sjecanje-na-ferida-dizdarevica_b1.jpg

sjecanje-na-ferida-dizdarevica_b2.jpg

O značaju ovih ljudi za odbranu Goražda na Okruglom stolu govorili su preživjeli branitelji Goražda Salko Omerović, Muhamed Herak, Menusr Ćurović Roka, Derviš Hodžić Dedo i Abduselam Sijerčić Pelam, dok je ministar za boračka pitanja u Vladi BPK Goražde Dževad Adžem govorio o sadašnjoj situaciji i teškom položaju preživjelih boraca i pripadnika boračke populacije. Prisutnima se, takođe, obratio i načelnik općine Goražde Muhamed Ramović.

sjecanje-na-ferida-dizdarevica_b3.jpg

U sklopu obilježavanja pogibije rahmetli Ferida Dizdarevića i njegovih saboraca Arifa Omerovića, Vejsila Omerovića, Murisa Džananovića, Amira Pašića, Sabahudina Terovića, Salema Omerovića, Nijaza Karovića i Nijaza Kostića organizovana je i posjeta mezarjima u Kolijevkama i Glamoču, te druženje sa porodicama poginulih boraca.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.