• OBJAVLJENO: 23.03.2010.
U kabinetu Premijera BPK-a Goražde

Razgovarano o obnovi parohijskog doma u Prači

posjeta-svecenika-230310b.jpg

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Nazif Uruči sastao se 23.03.2010.godine sa sveštenikom iz Prače Daliborom Stakićem. Sastanku su prisustvovali i ministar u Vladi BPK-a Demir Imamović i poslanik u Skupštini BPK-a Jasmin Ferhatović.

Tema ovog susreta bila je obnova parohijskog doma u Prači, a na sastanku je naglašena opredijeljenost Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za obnovu vjerskih objekata.

posjeta-svecenika-230310b1.jpg

Stavljanjem u funkciju devastiranog parohijskog doma u Prači stekli bi se uvjeti za povratak sveštenih lica, a time bi za povratak u ovaj dio BiH bili ohrabreni i pripadnici pravoslavne vjeroispovjesti. Ovaj hram, kako je tokom posjete naglasio sveštenik Dalibor Stakić, do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma bio je redovno sjedište parohije Pračanske: – ” Dogovor koji smo danas imali znači da bih ja već do kraja godine mogao useliti u parohijski dom. Potrebni su značajni radovi i sredstva, ali se nadam da ću u središtu ove parohije biti ubrzo”- naglasio je Stakić.

Obnova vjerskih objekata neophodan je sadržaj za sve povratnike,- istaknuli su danas predstavnici Vlade Kantona. Obnova dobija na smislu i tim više što ove godine hram u Prači slavi 100 godina postojanja.

posjeta-svecenika-230310b2.jpg

“Obnovom hrama poslali bi poruku svima da je suživot neophodan, a on se u svakodnevnom životu i potvrđuje time što ga traže građani. Obaveza je institucija vlasti da to podrže”- smatra premijer BPK Goražde, Nazif Uruči.

“Drago mi je što smo pronašli zajednički jezik. Prača je poznata i po hramu i po džamiji, ljudi su uvijek tu dolazili, okupljali se i ove su bogomolje dokaz postojanja i suživota naroda pravoslavnog i muslimanskog na ovom području”- konstatovao je Dalibor Stakić, sveštenik u Prači.

Koliko će sredstava biti potrebno za stavljanje u funkciju parohijskog doma u Prači biće poznato nakon što se na terenu utvrdi činjenično stanje. U svakom slučaju, potporu ovom projektu treba tražiti i od drugih nivoa, zaključeno je na kraju današnjeg susreta.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.