• OBJAVLJENO: 31.12.2012.
Održana 17. redovna sjednica Skupštine BPK Goražde
Utvrđen Nacrt zakona o novčanim podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju u BPK Goražde
17.redovna sjednica Skupštine BPK Goražde

17.redovna sjednica Skupštine BPK Goražde

Nakon Vladinog sata, sa dnevnog reda današnje sjednice je, na prijedlog Vlade,  povučen  Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom radi dodatnog usaglašavanja sa federalnim propisima iz ove oblasti.

U nastavku rada, Skupština je utvrdila i u javnu raspravu uputila  Nacrt zakona o novčanim podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Bosansko-podrinjskog katnona  Goražde. U skladu sa dosadašnjom praksom, javne rasprave biće organizovane u sve tri općine našeg kantona, a rok za njihovo provođenje je dva mjeseca.

Uz usvajanje određenih amandmana predloženih na današnjoj sjednici, Skupština je donijela i odluku kojom je utvrđen Kalendar obilježavanja značajnih događaja, datuma i ličnosti iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godina u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Prema novom Kalendaru obilježavanja značajnih događaja i datuma u Bosansko-podrinjskom kantonu, 18. septembar – Dan BPK Goražde i općine Goražde proglašen je neradnim danom.

Jednoglasno je usvojena i Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju javnog interesa za raspolaganje imovinom putem specijalne pogodbe sa privrednim društvom „Prevent Goražde“.

Usvojene izmjene odnose se na član 9. prvobitno donesene Odluke, prema kojem, u slučaju donošenja zakonskih propisa koji regulišu oblast restitucije, obaveze po ovim propisima idu na teret korisnika nekretnine. Budući da na državnom, a ni na federalnom nivou ne postoje zakonski propisi koji regulišu oblast restitucije, usvojenim izmjenama došlo je do brisanja člana 9. predmetne Odluke.

Poslanici su danas jednoglasno usvojili Izvještaj o utrošku tekuće budžetske rezerve BPK Goražde za period januar-septembar 2012. godine.

Iako se na dnevnom redu našao Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja za 2011. godinu, on danas nije usvojen jer su poslanici klubova SBiH i SDA najavili da neće prisustvovati izjašnjavanju o ovoj tački, navodeći kao glavni razlog kašnjenje u dostavljanju pomenutog Izvještaja.

Naime, Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana bio je uvršten u dnevni red 14. redovne sjednice Skupštine održane krajem jula, a nakon što je skinut sa dnevnog reda ove sjednice, on se pred poslanicima trebao naći ponovo u roku od 30 dana.

Nakon odlaska poslanika iz klubova SBiH i SDA, sjednica je zbog nedostatka kvoruma prekinuta, a datum njenog nastavka biće utvrđen naknadno.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.