• OBJAVLJENO: 25.03.2010.
U Ministarstvu za boračka pitanja

Održana prezentacija rada Ministarstva u 2009.godini

prezentacija_rada_min_bor_250310b.jpg

Ministar za boračka pitanja u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Dževad Adžem održao je 25.03.2010. godine prezentaciju rada Ministarstva za boračka pitanja u 2009. godini. Pored prisutnih predstavnika medija, prezentaciji su prisustvovali i predstavnici udruženja boračkih populacija sa prostora Bosansko-podrinjskog kantona.

Ministarstvo za boračka pitanja je gotovo u potpunosti ispunilo planirane aktivnosti za 2009. godinu, čemu veliku važnost daje činjenica da je iza nas vrlo teška godina koju je obilježila, kako recesija, tako i svjetska ekonomska kriza.

prezentacija_rada_min_bor_250310b1.jpg

Ocjenjujući rad ovog ministarstva u prethodnoj godini, ministar Adžem je kazao:
– Možemo reći da je Ministarstvo za boračka pitanja u 2009.godini, u odnosu na planirane zadatke i aktivnosti, realizovalo oko 90% planiranih aktivnosti . Mogu da kažem da smo napravili čak iskorak i značajnije poboljšanje u oblasti poštivanja Zakona o dopunskim pravima boraca na prostoru BPK-a. Bez obzira na skromna sredstva, recesiju i krizu u budžetu, uz razumijevanje premijera i svih ministara, sve odluke Ministarstva za boračka pitanja provedene u potpunosti i otprilike smo stekli određene preduslove da se boračkoj populaciji olakšaju problemi koji su permanentno prisutni u njihovom životu.

Predstavnici udruženja koja zastupaju pripadnike boračke populacije istaknuli su veoma dobru saradnju sa Ministarstvom za boračka pitanja i dali punu podršku ministru, te posebno naglasili da su udruženja koja zastupaju boračke populacije i pripadnici ove populacije jedino mjerodavni da ocjenjuju rad, kako ministra tako i Ministarstva.

Poboljšanje položaja ove populacije može se postići samo zajedničkim radom kako Ministarstva tako i udruženja boračke populacije, pa je tako predsjednik Udruženja veterana rata, Zelenih beretki i Patriotske lige BPK Abduselam Sijerčić-Pelam naglasio:
– Ono što bih ja predložio je da se pokuša iznaći malo više sredstava, pogotovo, za rad udruženja. S druge strane, ova udruženja koja rade unutar boračkih populacija mislim da nisu iskorišćena ni 10% od svojih kapaciteta i svojih mogućnosti. Ja bih više da mi napravimo jedan kontinuitet, da mi raspodijelimo poslove prema udruženjima i prema populaciji koju predstavljamo i da popunimo tu godinu dana. Da se ne sastajemo od obilježavanja do obilježavanja, nego da napravimo neke korisne stvari u toku godine i samim tim, da pomognemo i Ministarstvu i populaciji koju predstavljamo. Imamo kapaciteta, ima i spremnosti, na kraju krajeva, mi smo dovoljno opremljeni; što se tiče naših prostora ne treba tu nešto puno ulagati, izuzev malo podrške vezano za finansije. Trebali bismo da napravimo jedan plan rada na čijoj realizaciji ćemo svi raditi tokom godine.

prezentacija_rada_min_bor_250310b2.jpg

prezentacija_rada_min_bor_250310b3.jpg

Predsjednik Udruženja RVI „Sinovi Drine“ BPK Jusuf Tutić ovom prilikom je najavio održavanje Sportskih igara RVI u Goraždu, na kojem će učestvovati RVI iz cijele Bosne i Hercegovine.
Današnju prezentaciju ministar Adžem je iskoristio i za najavu određenih izmjena u aktivnostima Ministarstva, kao i eventualne izmjene programa obilježavanja bitnih datuma i događaja.

prezentacija_rada_min_bor_250310_4.jpg

– Ono što želim da naglasim je da ćemo u narednom periodu pokušati da rad Ministarstva za boračka pitanja usmjerimo prema jednom novom segmentu, a to je da se da važnost periodu koji je iza nas, 1992-1995. godini. To naročito govorim u odnosu na iskustva koja smo imali prilikom posjete „zlatnih ljiljana“ Republici Turskoj, gdje je na vrlo dostojanstven način riješeno obilježavanje borbe naroda za slobodu svoje države. Mislim da sa ovakvim kontinuiranim zapostavljanjem onoga što se desilo na ovim prostorima, mi se dijelom i nalazimo u ovoj situaciji u kojoj se nalazimo.

Ministarstvo će predstaviti projekate, odnosno, idejna rješenja. Mi ćemo vrlo brzo predstaviti i određene promjene u obilježavanju značajnih datuma i događaja, i nakon javne rasprave uputiti ih Skupštini BPK na usvajanje.- naglasio je ministar Adžem.

PREZENTACIJA RADA: Ministarstvo za boračka pitanja – Bosansko – podrinjskog kantona Goražde

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.