• OBJAVLJENO: 02.04.2010.
Održan sastanak sa predsjednikom i članovima Upravnog odbora Sportskog saveza BPK-a Goražde

Razmatrani problemi u sportu, sa posebnim akcentom na FK „Goražde“

sastanak_sport020410b.jpg

Premijer BPK Nazif Uruči i ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Alma Delizaimović održali su 02.04.2010. godine sastanak sa predsjednikom i članovima Upravnog odbora Sportskog saveza BPK Goražde Mirsadom Drljevićem, Muhidinom Raščićem, Memsurom Ćurovićem i Zafirom Kajevićem.

Na ovom sastanku razgovarano je o stanju u sportu na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, sa posebnim osvrtom na Fudbalski klub “Goražde”.

Naime, zbog loše finansijske situacije predsjednik KF “Goražde” Muhidin Raščić najavio je podnošenje ostavke, a otvorena je mogućnost da ovaj klub, zbog nedostatka finansijskih sredstava, prekine takmičenje u Prvoj ligi Federacije BiH.

Premijer BPK-a Goražde Nazif Uruči smatra da se “krivac” za ovakvo stanje ne treba tražiti u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

– Uprava svakog kluba je odgovorna za uspjehe i neuspjehe i eventualno raspuštanje kluba i druge konsekvence koje mogu proizaći, što se odnosi i na FK „Goražde“. Mislim da uz dobar razgovor i razumijevanje svih strana, neće do toga doći. Nadam se da će i Općina Goražde, koja je usvojila budžet na posljednjoj sjednici, izdvojiti sredstva koja su se planirala za sportske klubove, pa i za Fudbalski klub, sa jedne strane. S druge strane, unutar institucija Sportskog saveza kao što je Upravni odbor, moraju se međusobno usaglasiti po prioritetima i pravilima za funkcionisanje Sportskog saveza. Moram podsjetiti da se obezbjeđuju neophodna finansijska sredstva za egzistenciju svih sportova za koje se omladina opredijeli i to funkcioniše, a za nadogradnju, hoće li to biti poluamaterizam ili poluprofesionalizam ili pravi profesionalizam, Upravni odbor Sportskog saveza mora zauzeti stav i utvrditi pravila kako bi to, eventualno, moglo funkcionisati.

sastanak_sport020410b2.jpg

I pored teške ekonomske situacije, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona redovno ispunjava svoje obaveze prema Sportskom savezu BPK, što omogućuje funkcionisanje svih članica Sportskog saveza. – kazao je Premijer BPK-a Goražde Nazif Uruči, koji je istaknuo da je za ovu godinu u budžetu BPK za sport planirano 400.000 KM. Pored redovnih sredstava, u ovoj godini izdvojena su i interventna sredstva za tri kluba, kako bi im se omogućilo da ovu sezonu privedu kraju.

– Mi smo u ovoj godini izdvojili negdje oko 40.000 KM interventnih sredstava- za FK „Goražde“ 15.000 KM, za MRK „Goražde“ 15.000 KM i 10.000 KM za ŽRK „Goražde“, i po tadašnjim saznanjima to je trebalo omogućiti da se ova sezona završi. Ali, prema današnjim informacijama, svima će ponovo nedostajati sredstava. Međutim, moramo imati u vidu da budžetu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde mjesečno nedostaje negdje oko 1.000.000-1.500.000 KM.-riječi su premijera Uručija.
Mirsad Drljević, direktor Sportskog saveza BPK Goražde naglasio je da Sportski savez zastupa interese svih klubova, te da nije moguće da se sredstava izdvoje samo pojedinim klubovima.

– Mi u sistemu u kojem funkcionišemo imamo redovne tranše koje dobijemo od Vlade BPK-a i ta sredstva dijelimo na osnovu odluke Upravnog odbora Sportskog saveza. Mi ne možemo mijenjati kriterije, možemo samo da ta sredstva doznačimo kako smo i do sada. Na posljednjoj sjednici Upravnog odbora donijeli smo odluku da se na kraju svih takmičarskih sezona u ligaškom dijelu održi sastanak sa predstavnicima svih klubova, na kojem će se vidjeti ko je ušao u veći rang, ko je ispao i na osnovu toga moći će se utvrditi stvarni troškovi kluba. Ne može se očekivati da Sportski savez može neka velika sredstva dati bilo kojem klubu, jer to je nadogradnja. Ako neko želi da ima bolje rezultate, mora da obezbjeđuje sredstva. Neki klubovi se finansiraju sa 5.000 KM godišnje i mi ne možemo nekome umanjivati sredstva da bi dali nekom drugom. Klubovi treba da se potrude da bi obezbijedili dodatna sredstva, to je do uprava klubova.- naglasio je Mirsad Drljević.

sastanak_sport020410b1.jpg

U situaciji u kojoj se nalazi, nije realno očekivati da će Bosansko-podrinjski kanton moći zadovoljiti finansijske potrebe svih klubova. Zbog toga je neophodno da se uprave klubova više angažuju na iznalaženju sredstava i privlačenju sponzora. Samo na ovaj način, moguć je opstanak i funkcionisanje sportskih kolektiva u ovom kantonu.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.