• OBJAVLJENO: 16.04.2010.
Vlada BPK-a Goražde neugodno iznenađena zatvaranjem firme IN ŠEH KRUG

in_seh_190410b.jpg

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde 16.04.2010.godine upriličila je sastanak sa predstavnicima osnivača, menadžmenta i sindikata firme IN ŠEH-Krug iz Vitkovića. Sastanak je organizovan sa ciljem sagledavanja novonastalog problema, obzirom da je Savez ratnih vojnih invalida „Sinovi Drine“, kao osnivač, donio odluku o gašenju firme IN ŠEH KRUG u Vitkovićima.

Na sastanku Vlada BPK-a uputila je predstavnicima firme IN ŠEH KRUG zamjerke što nije informisana o problemima koji postoje u poslovanju firme, kao i o tome da bi moglo doći do njenog zatvaranja. Ovakvim postupkom 30 radnika ostaje bez posla. Prema riječima Premijera BPK-a Nazifa Uručija, Vlada je od 2004.godine redovno doznačavala sredstva firmi IN ŠEH KRUG , a sredstva su kroz određene projekte dodijeljivana i putem Službe za zapošljavanje, kao i kroz resorna ministarstva i Općinu Goražde.

in_seh_1904100b2.jpg

„Obzirom na dosadašnju saradnju, sve nas je iznenadila vijest da je došlo do zatvaranja firme IN ŠEH KRUG, a da Vlada o tome ne zna ništa. Na neki način, Vlada je pored Službe za zapošljavanje, učestvovala i sa finansijskim sredstvima i sa drugim vidovima pomoći kako bi firma u potpunosti egzistirala. Postoje određeni problemi u ovoj firmi kao i u svakoj drugoj, to je obaveza pravnog subjekta prije svega osnivača, da rješava probleme , a napraviti jedan takav potez da 30 radnika ostane bez posla, a da niko od drugih sudionika ili adresa na koje će se sutra ti ljudi vratiti ( je li to adresa Službe za zapošljavanje, da li će se obratiti Vladi za pomoć kada nešto ne funkcioniše) ne bude informisana, to nije primjereno. Treba tražiti rješenje za firmu i prije svega uposlenike, bez obzira na koji način i u kojoj firmi su zasnovali radni odnos, ali i poštovati pozitivne zakonske propise. Glavna zamjerka Vlade Bosansko-podrinjskog kantona je što u tom momentu nije bilo informacije da tamo postoje problemi i da bi moglo doći do gašenja firme“- naglasio je ovom prilikom Premijer BPK-a Nazif Uruči.

in_seh_1904100b3.jpg

in_seh_1904100b4.jpg

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona zadužila je Upravu i menadžment da u što kraćem roku, dostave sve relevantne pokazatelje o poslovanju i stanju preduzeća IN ŠEH KRUG kako bi se sagledale sve mogućnosti i iznašao način na koji bi se mogla pružiti potpora ovom preduzeću.

„Vlada i u ovim teškim vremenima ima sredstva planirana u budžetu, kao bi mogla dati podršku onim firmamama, prije svega ovakvog karaktera, da mogu nastaviti sa radom i aktivnostima. Uz kontinuiranu saradnju Vlade i menadžmenta IN ŠEH –a, došlo se do toga da je ova firma imala najviše ponuda za posao, praktično, došlo se do toga da bi uposlenici u ovih 12 mjeseci mogli imati posla, a desilo se da upravo u toj godini kada ima posla dođe se u situaciju da se donese odluka da se zatvori firma. Mislim da će se posebno morati razmotriti svi aspekti, vidjeti šta drugo od vitalnih segmenata pored izrade ortopedskih cipela može funkcionisati i vidjeti koji je to vid podrške neophodan.

Deprimirajuće da građani BPK-a koji imaju šansu da rade odustanu od tog posla, jer to daje lošu poruku uopšte za zapošljavanje i za ulaganja u BPK-a Goražde. Mislim da svi zajedno moramo raditi na tome da poboljšamo stanje i odnos prema radu kako bi dali dobru poruku investitorima da mogu doći u BPK-a, da mogu investirati i otvarati nova radna mjesta“- kazao je Premijer BPK-a Goražde Nazif Uruči.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.