• OBJAVLJENO: 05.05.2010.
Potpisani Ugovori za realizaciju projekta nabavke steonih junica

unhcr_050510b.jpg

U zgradi Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, 05.05.2010.godine, premijer BPK-a Nazif Uruči potpisao je ugovor sa šefom Misije Hilfswerk Austrija za Bosnu i Hercegovinu Suzanom Jašarević, za realizaciju projekta nabavke steonih junica povratnicima na području šire Gornje- drinske regije koji su u stanju socijalne potrebe.

unhcr_050510b1.jpg

Vrijednost Ugovora o koofinansiranju je 50.000 KM (to su sredstva sa kojima učestvuje naš kanton), a ukupna vrijednost projekta je 80.000 KM. Ovim projektom planirana je nabavka 20 steonih junica.

Prema riječima šefa Misije Hilfswerk Austrija Suzane Jašarević, izbor korisnika radit će se komisijski na osnovu postojećih prijava, postojećih listi obilaska terena, u kojem će učestvovati predstavnici UNHCR-a, Hilfswerk Austrija te predstavnici Ministarstva za privredu.

unhcr_050510b2.jpg

– Projekat se nastavlja već treću godinu; jedna komponenta je izbor steonih junica. Mi radimo i druge vrste aktivnosti, od zapošljavanja, pomoći malim i srednjim preduzećima, do isporuke razne mehanizacije ili sjemena i raznih drugih aktivnosti -kazala je Suzana Jašarević.

-Ovakvi vidovi pomoći su od izuzetnog značaja za Bosansko-podrinjski kanton Goražde- istaknuo je ministar za privredu u Vladi BPK-a Goražde Mustafa Kurtović, izražavajući zahvalnost UNHCR-u i Hilfswerku na razumijevanju i pomoći koju pružaju povratnicima na prostoru Gornje- drinske regije.

unhcr_050510b3.jpg

– Jedna od komponenti ovog projekta je da se u vremenu teške ekonomske krize, zaštite porodice koje su u najtežoj finansijskoj, socijalnoj i drugoj situaciji, jer nabavka jedne krave znači opstanak te porodice, povratničke, interno raseljene ili povratnika u RS-u. Meni je drago da na ovakav način možemo da olakšamo život građana na širem području Gornje- drinske regije . I još jednom, u ime Ministarstva izražavam zahvalnost UNHCR-u i Hilfswerku koji razumiju ovakve teške porodične situacije i pomažu da ti ljudi ostaju na ovim prostorima. UNHCR i Hilfswerk su rijetke humanitarne organizacije koje su posljednjih godina implementirale mnoge projekte, u kojima je i ovaj projekat nabavke steonih junica- kazao je ministar Kurtović.

Napominjemo, Hilfswerk iz Austrije, zajedno sa UNHCR-om, implementira projekte održivog povratka i u okviru toga djeluje i u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.